Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Agencija za borbu protiv korupcije dve godine proverava da li je Mira Glišić Simić zakoniti direktor PNM-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

20. 07. 2018.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Agencija za borbu protiv korupcije dve godine proverava da li je Mira Glišić Simić zakoniti direktor PNM-a

Agencija za borbu protiv korupcije, nakon predstavke slovenačkog novinara Igora Mekine, pokrenula je krajem 2016. godine postupak kojim je zatražila od nadležnih državnih organa da ispitaju poslovanje i zakonitost obavljanja funkcije direktora Mire Glišić Simić u privrednom društvu Politika novine i magazini (PNM), saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

Agencija se povodom ovog slučaja obratila Ministarstvu za rad, Državnoj revizorskoj instituciji (DRI), Ministarstvu finansija (Odeljenju za budžetsku inspekciju i Poreskoj upravi), Agenciji za privredne registre (APR), ali i samom PNM-u.

Iz dokumenata u koje je UNS imao uvid, jedino je Ministarstvo za rad postupilo po zahtevu Agencije i u PNM početkom 2017. godine poslalo inspekciju za rad. Ministarstvo finansija i Uprava za trezor, po podacima kojima UNS raspolaže, nisu odgovorili na dopis, PNM je naveo da „nema obavezu dostavljanja informacija i dokumenta“, APR je samo poslao dokumentaciju kojom raspolaže, dok je DRI Ageciji naveo da su "svi raspoloživi kapaciteti angažovani" i da "nema mogućnosti da sprovede traženu kontrolu".

Agencija pokrenula postupak nakon predstavke novinara

Slovenački novinar Igor Mekina, inače suprug nezakonito otpuštene Svetlane Vasović Mekina, uputio je jula 2016. godine predstavku Agenciji za borbu protiv korupcije u kojoj je, između ostalog, naveo razloge zbog kojih smatra da Mira Glišić Simić nezakonito obavlja funkciju direktorke PNM-a, ali i izneo sumnje o nezakonitom raspolaganju budžetskim sredstvima u ovom privrednom društvu.

Tadašnja direktorka Agencije Verka Atanasković obavestila je juna prošle godine, godinu dana od upućivanja predstavke, Igora Mekinu o dotadašnjem toku postupka, navela da je Agencija zatražila odgovore od navedenih institucija, kao i da će po dobijanju odgovora iz Ministarstva finansija blagovremeno obavestiti Mekinu. Odgovor, međutim, ni dve godine od predstavke, nije stigao.

Inspektorka za rad samo popisala dobijenu dokumentaciju

Iz dokumenata u koje je UNS imao uvid, 14. februara 2017. godine u PNM je, nakon dopisa Agencije za borbu protiv korupcije Ministarstvu za rad, stigla inspektorka za rad Snežana Štrbo „radi utvrđivanja radno-pravnog statusa Mire Glišić Simić“.

Iako se u zapisniku inspektorke navodi da je kontrola po Zakonu najavljena tri dana ranije, iz datuma obaveštenja i datuma kada je potpisan zapisnik proizilazi da je  Mira Glišić Simić o budućoj kontroli obaveštena 30. januara 2017. godine, odnosno 15 dana ranije.

Kako piše u zapisniku, kontroli je prisustvovala i Mira Glišić Simić. U njemu se navodi da je Glišić Simić inspektorki dostavila Odluku o imenovanju na funkciju generalnog direktora iz 2008. godine, njen Ugovor o radu iz iste godine, Aneks ugovora o radu iz januara 2012. godine, Odluku o imenovanju Nine Samardžić na mesto direktora iz 2014. godine, Odluku iz septembra 2014. godine (kada je promenjen naziv funkcije „generalni direktor“ u „direktor“ i kada su umesto jednog uvedena dva ravnopravna direktora, prim.nov), Aneks 2 Ugovora o radu iz 2015. godine i Odluka od 20. januara 2016. godine (koju je potpisala Mira Glišić Simić, a kojom samu sebe zapošljava na neodređeno vreme, prim.nov).

O nezakonitosti ovih dokumenata, kojima je Mira Glišić Simić pokušala da inspektorki opravda svoj status u PNM-u, čitajte u prethodnim UNS-ovom tekstovima: „Mira Glišić Simić od 2009. godine mimo propisa direktorka PNM-a“ i „Kako je direktorka PNM-a samu sebe zapošljavala“.

Inspektorka Štrbo u zapisniku dalje navodi da Mira Glišić Simić „objašnjava da je Skupština Društva 25. 9. 2014. godine utvrdila da je mandat direktora na neodređeno vreme i da se Skupština Društva nije sastajala od 2015. godine“.

Podsetimo, 2014. godine Skupština PNM-a morala je da uskladi Ugovor o osnivanju PNM-a sa izmenjenim Zakonom o privrednim društvima. Tako je na sednici 25. septembra 2014. godine ukinula funkcije „generalnog direktora“ i „zamenika generalnog direktora“ i uvela dva ravnopravna direktora.

Za drugog direktora izabrana je Nina Samardžić (direktorka u periodu od 25.9.2014. do 30.9.2016.), predložena os strane Ist media group, novog vlasnika dela Politike, umesto WAZ-a. Mira Glišić Simić iskoristila je odluku o promeni naziva funkcije da bi sebe, upisujući ovu promenu predstavila kao zakonitog, upisujući ovu promenu u APR, registrovala sebe kao zakonitog, od Skupštine imenovanog, direktora, iako je Skupština tada izbrala samo Ninu Samardžić za direktora.

Da bi sebe predstavila kao zakonitog i od Skupštine imenovanog direktora, upotrebila je paralelnu odluku osnivača u funkciji Skupštine, organ koji po ugovoru o osnivanju PNM-a i po zakonu ne postoji, donetu istog dana kada je za to nadležna, Skupština, izabrala jedino Ninu Samardžić za direktora.

Ipak, i pored toga, Skupština nikada nije, iz dokumenta u koje je UNS imao uvid, utvrdila da „direktor ima mandat na neodređeno vreme“, kako je to Glišić Simić „objasnila“ inspektorki.

Iz dopisa direktora Inspektorata Ministarstva za rad Bojana Jocića upućenog Agenciji za borbu protiv korupcije nakon sprovedene kontrole, jasno je da inspektorka, ali i Ministarstvo, odnosno Inspekcija za rad, nije analizirala dostavljena dokumenta, već ih je samo „popisala“.

U prilog ovoj tvrdnji je i činjenica da odluku Mire Glišić Simić iz 2016. godine kojom samu sebe zapošljava nije potvrdila Skupština Društva, niti bilo koji drugi organ, a što inspektorka, ako i sve ranije nezakonitosti ugovora, nije primetila.

DRI nema raspoloživih kapaciteta za kontrolu poslovanja PNM-a

Decembra 2016. godine Agencija za borbu protiv korupcije, nakon predstavke koju je podneo Igor Mekina, obratila se i Državnoj revizorskoj agenciji, povodom navoda u predstavci o nenamenskom raspolaganju budžetskim sredstvima u PNM.

DRI je u odgovoru Agenciji u martu 2017. godine naveo da prema Zakonu o Državnoj revizorskoj instituciji, DRI obavlja reviziju na osnovu godišnjeg Programa revizije koji Savet DRI donosi krajem svake godine za narednu godinu.

„U toku je izvođenje revizija finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja subjekata revizije planiranih Programom revizije za 2017. godinu, tako da su svi raspoloživi kapaciteti Institucije angažovani za izvođenje revizije subjekata prema donetom Programu revizije za 2017. godinu, pa nemamo mogućnosti da sprovedemo traženu kontrolu“, navodi u odgovoru Agenciji generalni državni revizor Radoslav Sretenović.

DRI do danas nije sproveo kontrolu u PNM.

PNM ne želi da dostavi informacije Agenciji za borbu protiv korupcije

Nakon dopisa Agencije predsedniku Skupštine PNM-a u kojem se, između ostalog, traži dokumentacija o ograničenju mandata direktora, informacija  da li je tadašnji zamenik predsednika Skupštine Jovan Simić 2012. godine imao ovlašćenje da potpiše Aneks ugovora sa Mirom Glišić Simić, da li je o tome postojala odluka Skupštine Društva, kao da li je Skupština Društva razmatrala odluku Mire Glišić Simić iz 2016. godine kojom je samu sebe zaposlila, Zorica Alimpić u ime PNM-a odgovorila je Agenciji da PNM nije javno preduzeće i nema javna ovlašćenja, te da po Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije „nema obavezu dostavljanja dokumenata i informacija Agenciji“.

U odgovoru se navodi da PNM kao pravno lice, po Nacionalnoj strategiji za borbu protiv korupcije u RS za period od 2013. do 2018, kao i pratećim Akcionim planom za sprovođenje Strategije nema obavezu dostavljanja dokumenata i informacija jer se u ovim dokumentima „na subjekte iz privatnog i civilnog sektora odnose isključivo preporuke neobavezujućeg karaktera“.

Kako UNS saznaje, Agencija se naknadno, oktobra prošle godine, za informacije o navodima o nezakonitom poslovanju PNM-a, obratila i direktoru Politike AD Zefirinu Grasiju. Ona je navela da od predsednika Skupštine društva nije dobila odgovore na postavljena pitanja i zatražila od Grasija da u roku od 15 dana Agenciji dostavi odgovore i dokumentaciju.

Grasi u odgovoru Agenciji navodi da Politika AD jedan od suvlasnika, ima svoje predstavnike u Skupštini društva PNM-a koju „nažalost u protekle tri godine direktora Glišić Simić nijednom nije sazvala“.

„Nije ni održana Skupština društva PNM-a, te u tom smislu Politika AD nije imala mogućnost da bude upoznata sa radom društva PNM-a, niti postupanjem direktorke Mire Glišić Simić“, navodi Grasi u odgovoru Agenciji za borbu protiv korupcije. 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi