Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Мира Глишић Симић од 2009. године мимо прописа директорка ПНМ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 07. 2018.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Мира Глишић Симић од 2009. године мимо прописа директорка ПНМ-а

Више од годину дана прошло је од када је Врховни касациони суд маја 2017. године наложио „Политици“ да на посао врати незаконито отпуштену новинарку Светлану Васовић Мекина. Директорка Мира Глишић Симић до данас није испоштовала одлуку суда којем је, иначе, било потребно осам година да утврди да је она поступала незаконито када је Васовић Мекини 2010. године отказала уговор о раду. Због тога је у јуну ове године Први основни суд у Београду казнио директорку „Политике“ Миру Глишић Симић са 15 хиљада, а „Политику новине и магазини“ (ПНМ) са сто хиљада динара.

 

С обзиром на то да ПНМ Васовић Мекини није хтео да добровољно надокнади ни трошкове парничног поступка у износу од 525.750 динара, Први основни суд 23. маја ове године дао је налог Народној банци Србије да са рачуна ове фирме Светлани Васовић Мекина исплати тај износ.

Отказ Светлани Васовић Мекина уследио је након што је објавила ексклузивну информацију о плану признавања Косова по инструкцијама Стејт департмента Словенији, у време њеног председавања Европској унији.

Ко је отпустио Васовић Мекину?

Новинарку Васовић Мекина отпустила је тадашња и садашња директорка „Политике“ Мира Глишић Симић.

Ипак, по информацијама до којих је УНС дошао, спорно је било чак и право Мире Глишић Симић да било коме, па и Светлани Васовић Мекина, 2010. године, у својству генералне директорке да отказ.

Наиме, по документацији у коју је УНС имао увид, Мира Глишић Симић именована је на место генералног директора ПНМ децембра 2008. године, на период од годину дана који је истекао пре давања отказа групи запослених међу којима је и Светлана Васовић Мекина.

Одлука Скупштине друштва којом је Мира Глишић Симић именована на место директора на период од годину дана једина је одлука о њеном избору све до данас.

Како УНС сазнаје, иако је Скупштина ПНМ Миру Глишић Симић изабрала на период од годину дана, како стоји у записнику са Скупштине, ПНМ је АПР-у доставио посебно израђену („скраћену“) одлуку, у којој је изостављено ограничење мандата. 

Документација скривана, уговор продужен без сагласности Скупштине

Миру Глишић Симић на место Генералног директора именовала је Скупштина друштва 9. децембра 2008. године, са почетком мандата од 1. јануара 2009. године. Ова одлука донета је на основу Уговора о оснивању друштва који прописује да о избору генералног директора и заменика генералног директора одлучује Скупштина друштва, а чији су чланови тада били Политика АД и немачки WAZ.

У Уговору о оснивању друштва пише и да се све одлуке уписују у Књигу одлука. Ипак, из докумената у које је УНС имао увид, руководилац административних послова Наташа Севић у једном од одговора адвокатима ПНМ септембра 2016. године пише да ова Одлука није заведена у деловодник Књиге одлука Друштва, нити постоји у Књизи одлука друштва.

У Уговору о раду који је ПНМ потписала 26.12.2008. године са Миром Глишић Симић, а у који је УНС имао увид, стоји да „генерални директор заснива радни однос на одређено време, на период од годину дана.“

У њему се, иако то није претходно наведено у Одлуци Скупштине, наводи и да су уговорне стране сагласне да се Уговор аутоматски продужава за три године уколико УО Политика АД да позитивно мишљење о раду Генералног директора (члан 3.5).

УО Политика АД дао је позитивно мишљење и уговор Мири Глишић Симић је продужен. Чак ни ово мишљење, у које је УНС имао увид, не налази се у званичној архиви „Политике“, што је, такође у документима у које је УНС имао увид,констатовала Наташа Севић.

Поставља се питање да ли је одлука о продужењу мандата валидна, с обзиром на то да је морају потписати сви чланови друштва, а WAZ то тада није урадио.

„Уговор се могао продужити у случају позитивног мишљења Управног одбора Политике АД , али је коначну одлуку о продужења уговора, на основу претходне одлуке о продужењу мандата директора, морала донети Скупштина друштва“, објашњава УНС-ов адвокат Зоран Лакићевић.

Друго продужење мандата

Иако јој је наводно уговор продужен до 31. децембра 2012. године, тадашњи заменик председника Скупштине Јован Симић са Миром Глишић Симић, а без одлуке Скупштине,11.01.2012. године потписује Анекс уговора о раду.

Њиме се радни однос Мире Глишић Симић на месту генералног директора продужава за период од четири године, и то од 12. јануара 2012. до 12. јануара 2016. године, иако Скупштина друштва није донела одлуку о томе.

Да Скупштина није донела одлуку о избору генералног директора нити дала сагласност за потписивање овог Анкеса јасно је изписма Петера Имберга Зефирину Грасију, у које је УНС имао увид.

„Власници ПНМ-а важење предметног уговора сходно члану 3.5. продужили су за наредне 3 године, односно до 31.12.2012. године. Одлуке о даљем продужењу уговора нису доношене, тако да осим овог уговора не постоје било какви анекси или неки други усмени или писмени договори. Мандат госпође Глишић Симић као генералног директора ПНМ-а је према нашем разумевању правног стања истекао са 31.12.2012. године“, пише Имберг Грасију.

Такође, по сазнањима УНС-а, Скупштина ПНМ-а 2012. године уопште није заседала, па тако није ни могла да донесе било какву одлуку о продужењу мандата. 

* Наставиће се

Коментари (1)

Остави коментар
сре

11.07.

2018.

Ранко Милосављевић [нерегистровани] у 19:37

Против директорке поднети кривичну пријаву!

Ова лакрдија око неисзврашвања пресуде суда који је Светлану Васовић Мекину вратио на посао показује не само бахатост одговорног лица у "ПОлитици", већ и потпуно незнање, некомпетентност, али и принцип незамерања, који је зацарио у новинарском еснафу.
Није потребно износити жалопојке о томе како директорка "Политике" неће да врати на посао Светлану, те набрајати када је именована, када јој је продужана мандазт и колика јој је плата.
У послодавцу постоји одговорно лице. Оно је уписано и у Агенцији за привредне регистре (АПР). Значи, против директорке "Политике" требало би Основном јавном тужиоцу у Београду поднети кривичну пријаву јер је учинила кривично дело НЕИЗВРШЕЊЕ СУДСКЕ ОДЛУКЕ, из члана 340 ст. 1 КЗ РС. Народна скупштина Републике Србије није донела закон о аболицији директорке "Политике", што значи да директорка не би ни појем основу могла да избегне кривично гоњење за, иначе, веома тешко кривичпно дело, за које је запрећена и казна затвора. Зашто Сетлана Васовић Мекина, УНС, или НУНС, или Светланин пуномоћник нису поднели кривичну пријаву?
Светлана Васовић Мекина би, на основу Закона о извршењу иобезбећењуз, морала и да поднесе предлог да јој послодавац који неће да поступи по првоснажној пресуди, намири зараду од дана правоснажности пресуде, па све до дана подношења предлога за извршење.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси