Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Uhapšen italijanski fotoreporter Mauro Donato, UNS traži odbranu sa slobode
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 03. 2018.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Uhapšen italijanski fotoreporter Mauro Donato, UNS traži odbranu sa slobode

Italijanski fotoreporter Mauro Donato (41) uhapšen je prošlog petka u Batrovcima, pod optužbom da je izboo troje i opljačkao jednog migranta u Šidu i od tada se nalazi u pritvoru u Sremskoj Mitrovici, potvrdio je Udruženju novinara Srbije (UNS) Donatov advokat Aleksandar Stjelja. UNS-u je danas i u italijanskoj ambasadi potvrđena informacija o hapšenju Donata, ali nisu želeli da daju nikakve podatke o slučaju.

Po informacijama do kojih je došao UNS, Donato je uhapšen kada je prelazio granicu. Više tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici pokrenulo je istražni postupak i Donatu odredilo 30 dana pritvora.

Po saznanjima UNS-a Donata su kao odgovornog za nasilje i krađu prepoznala tri migranta, sa slike koju MUP ima iz pasoša Maura Donata, a koja je stara deset godina.

Kako italijanski portal lastampa.it piše, „na toj slici on izgleda potpuno drugačije nego danas“.

UNS je saznao i da je Donatova odbrana tražila da se migranti hitno pozovu u sud s obzirom na to da svakog trenutka mogu da napuste zemlju, kako bi im bila pokazana novija fotografija Donata.

Tužilaštvo je prihvatilo zahtev, a migranti su, pogledavši nove fotografije, rekli da to ipak nije osoba koja ih je napala i opljačkala u noći između 11. i 12. marta, saznao je UNS.

Po informacijama do kojih je UNS došao, Donato je još uvek u pritvoru jer se čeka još jedan svedok.

„Pozivam tužilaštvo i sud da Mauru Donatu odmah omoguće da se brani sa slobode i da javnosti predoče sve informacije o ovom slučaju. Pravo novinara da slobodno izveštavaju ne sme se ograničavati bez jasnih i opravdanih razloga“, rekao je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

I Međunarodna federacija novinara i italijansko udruženje novinara pozvali su srpske vlasti da odmah oslobode fotoreportera. 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi