Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Kolege o Vitomiru Stefanoviću: Vita je bio sinonim za Savski venac
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 03. 2018.

Izvor: UNS

Kolege o Vitomiru Stefanoviću: Vita je bio sinonim za Savski venac

Kolege i prijatelji oprostili su se danas u Udruženju novinara Srbije (UNS) od nekadašnjeg urednika opštinskog lista „Savski venac“ i novinara „Privrednog pregleda“ Vitomira Stefanovića.

O Vitomiru Stefanoviću govorili su članovi Kluba veterana UNS-a i urednik „Privrednog pregleda“ u penziji Slobodan Kujundžić.

Sećajući se kolege, Slobodanka Vučković je rekla da je Vita bio „sinonim za Savski venac, njegova živa enciklopedija, kao i da su ga svi poistovećivali sa tom opštinom“.

„Vita je bio dugogodišnji novinar i urednik koji je skoro ceo radni vek proveo u redakciji opštinskog lista ‘Savski venac’.  Rodio se u Muhadžer Talinovcu u Opštini Uroševac, 31. maja 1944. godine. Preselio se sa porodicom u Beograd i detinjstvo i mladost proveo u ulici ispod Palilulske pijace“, rekla je Vučković.

Kako je navela, Vita je završio sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

„Radio je na Radio i TV Beogradu. Ubrzo se zaposlio kao novinar u opšinskom listu i tu je ostao skoro tri decenije kao novinar, zamenik urednika i glavni i odgovorni urednik”, rekla je Vučković i dodala da je Vita sarađivao i sa “Beogradskim listom” i “Privrednim pregledom”.

Ona je navela da je Stefanović otišao u penziju 2002. godine, a da su kolege iz “Savskog venca” u sledećem broju lista objavile da im nedostaje.

„Nakon penzionisanja, Vita je rekao da je bacio svoju pisaću mašinu”, rekla je Vučković, “ali da nije odustao od druženja sa kolegama, odlaska na događaje, kao i na novinarska putovanja koja su mi bila strast”.

Slobodan Kujundžić rekao je da je Vita dugo radio u “Privrednom pregledu”.

“Iz kruga turističkih novinara ne znam da li je iko tako lepo i živopisno pisao kao što je naš Vita. Mi smo se dosta družili. Vita je vrlo odgovorno prikupljao činjenice, a one su za njega bile svetinja. Ponekad sam znao da mu zamerim i sugerišem da oplemeni tekst, ali je on rekao da činjenice moraju da budu dominantne u tekstu i da on toga ne odstupa”, rekao je Kujundžić i dodao da je Viti, kako mu je pričao, Udruženje predstavljalo drugu kuću.

Vitomir Stefanović preminuo je u utorak, 27. februara u Beogradu u 73. godini.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi