Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Gvozden Zdravić opet „nedostojan“ da prati aleksandrovačku Skupštinu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

13. 02. 2018.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Gvozden Zdravić opet „nedostojan“ da prati aleksandrovačku Skupštinu

Skupština opštine Aleksandrovac je još jednom odlučila da je dopisnik „Blica“ i novinar lista "Rasina pres" Gvozden Zdravić „nedostojan da prisustvuje“ i prati rad sednice ove Skupštine opštine, a Zdravić za UNS kaže da će ukoliko niko ne reaguje započeti štrajk glađu.

U odluci, uručenoj Zdraviću, a koju je potpisao predsednik SO Aleksandrovac Tomiša Savković, navodi se da Zdravić „ne može na objektivan način prati rad sednice“ zbog tekstova koje je objavio u lokalnom listu „Rasina pres“.

U obrazloženju odluke, koju je UNS imao na uvid, navodi se da Zdravić ne može da prisustvuje trinaestoj sednici SO „zbog neobjektivnog informisanja, stalnih napada i pogrdnih tekstova na račun najužeg opštinskog rukovodstva u listu ‘Rasina pres’ a pogotovo u brojevima 68, 69 i 70 iz 2017. godine“. Ovu odluku Savković je doneo na osnovu predloga odborničkih grupa SO Aleksandrovac, kako se navodi u obrazloženju.

Gvozden Zdravić za UNS kaže da će nastaviti da se bori da radi novinarski posao kako zbog sebe, tako i zbog građana, iako mu već deset godina vlast u Aleksandrovcu to zabranjuje kršeći zakone i Ustav ove zemlje.

 „To je diskriminacija. Ukoliko ponovo niko ne reaguje započeću štrajk glađu ispred Vlade Srbije. Ne puštaju me da prisustvujem sednici zato što pišem kako opštinske vlasti troše budžetske pare“, rekao je Zdravić za UNS.

UNS je u više navrata protestovao jer je vlast u Aleksandrovcu zabranjivala Zdraviću da prisustvuje aleksandrovačkoj Skupštini.

Podsetimo, vlast u Aleksandrovcu je Zdravića ranije tužila zbog tekstova o trošenju budžetskih opštinskih para, objavljeni u „Rasini pres“ .

Predsednik Opštine Aleksandrovac Jugoslav Stajkovac tužio je Gvozdena Zdravića zbog tekstova koje je objavio „Rasina Pres“ 2011. godine. Viši sud u Kruševcu doneo je odluku 2013. godine, da na ime nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda predsednika Opštine Aleksandrovac Jugoslava Stajkovca, Zdravić isplati 200 hiljada dinara. Ovu odluku kruševačkog suda, potvrdio je i Apelacioni sud u Kragujevcu.

Ustavni sud je 2014. godine poništio presudu kragujevačkog suda, i ocenio je da je ovom presudom Zdraviću povređena sloboda izražavanja i odredio Apelacionom suda da u ponovljenom postupku donese novu odluku.

Ocenjujući informacije iz Zdravićevih tekstova, Ustavni sud je tada utvrdio da se one „isključivo odnose na trošenje budžetskih opštinskih para, te da nema sumnje da se radi o pitanjima od javnog značaja i da je informisanje o tome u skladu sa ulogom medija kao „čuvara javnog interesa“.

Usvajajući žalbu novinara, Ustavni sud je prvo ukazao da sloboda izražavanja u demokratskom društvu „predstavlja pravo da se neometano od bilo koga izražavaju mišljenja, informacije i ideje, bez obzira na sadržinu i njihovo dejstvo..., a da pri tome sloboda izražavanja može obuhvatati i određeni stepen preterivanja, ili čak provociranja“.

Sud je u odluci naveo da „posebnu zaštitu prava na slobodu izražavanja uživaju novinari i mediji zbog svoje naročito važne društvene uloge“.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

13.02.

2018.

Goran [neregistrovani] u 23:36

Fašizam

Ovako nešto se nije dešavalo ni u Hitlerovoj Nemačkoj, čak ni pod Apradhejdom u Južnoj Africi. Odluka da se zabrani prisustvo jednog medija je diskriminatorska i rasistička. Obrazloženje je idiotsko, a čovek koji ga je potpisao zaslužuje višegodišnje udaljavanje iz javnog života. Protiv Ustavna odluka SO Aleksandrovac govori o nepsotojanju svesti naših lokalnih politačara, nedostojnih da vrše bilo kakvu javnu funkciju. Sramno diskiminisanje kolege, nažalost nije jedini slučaj takve vrste u Srbiji.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi