Naslovna  |  Desk  |  UNS vesti  |  Rajfajzen, Vojvođanska i Inteza banka ne daju kredite udruženjima građana i novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

23. 11. 2017.

Izvor: UNS

Rajfajzen, Vojvođanska i Inteza banka ne daju kredite udruženjima građana i novinarima

Udruženje novinara Srbije (UNS) poslednjih nedelja od kolega saznaje da im pojedine banke ne odobravaju kredite sa objašnjenjem da ne kreditiraju udruženja građana, medije i zaposlene u njima. Istovremeno, zahtev za investicioni kredit UNS-u su odbile da daju Rajfajzen i Vojvođanska banka sa istim obrazloženjem. Ranije, banka Inteza odbila je da odobri kredit radiju „Bravo“ iz Požarevca, a nedavno i jednom mediju iz Niša.

Iako je UNS poslednjih godina od Vojvođanske i Rajfajzen banke uzimao i bez dana kašnjenja vratio više kredita u ukupnom iznosu od oko 200.000 evra, ove godine obe banke odbile su UNS-ov zahtev za kredit sa obrazloženjem: „ne dajemo kredite udruženjima građana“. Kredit je UNS-u na kraju odobrila Ekspo banka.

UNS se obratio svim bankama u Srbiji sa pitanjem odobravaju li kredite udruženjima građana, nevladinim organizacijama i medijima, kao i da li ih, pri odobravanju kredita, tretiraju jednako kao i druga pravna lica.

UNS je želeo da od banaka sazna i da li NVO, medije, udruženja, ali i zaposlene u medijima, smatraju rizičnom kategorijom pri razmatranju zahteva za kredit.

Na ova pitanja UNS-a, od 30 banaka, odgovorile su samo dve – Telenor i Unikredit banka, pa smo ostali uskraćeni za odgovor koje banke još, osim onih čiju su poslovnu politiku kolege osetile na vlastitoj koži, ne kreditiraju udruženja građana i novinare.

„Udruženja građana, nevladine organizacije i mediji u Unikredit banci imaju jednak tretman kao i sva druga pravna lica. Procenjuje se kreditna sposobnost na osnovu koje se proizvod/usluga odobrava ili ne“, odgovorili su UNS-u iz Unikredit banke.

U Telenor banci UNS-u su rekli da su orijentisani isključivo na poslovanje sa građanima, pa tako ne odobravaju kredite pravnim licima.

„Politika kuće“

Sa praksom diskriminacije medija prva je počela Inteza banka. UNS je još 2014. godine objavio otvoreno pismo direktora i glavnog urednika „Bravo“ radija iz Požarevca Slobodana Vasića koji je tada protestovao što banka Inteza nije njegovom mediju odobrila kredit, iako je uvek poslovao pozitivno i novac vraćao na vreme.

Obrazloženje Inteze, kako je pisao Vasić, bilo je da je „politika banke da se krediti i dozvoljeni minusi ne odobavaju radio i TV stanicama“.

„Nakon što Inteza nije odobrila kredit ’Bravo’ radiju, otišao sam u Unikredit banku i oni su mi dali novac“, kaže Vasić.

„Mislite li da je nekoga tamo bilo briga kada sam to objavio? Njih to ne zanima, smatraju da im nismo bitni. Nismo mi klijentela koja njima treba“, kaže Vasić i dodaje da je novinarska profesija u lošem položaju jer „ćuti“.

I medijska kuća iz Niša imala je, saznao je UNS, problem sa dobijanjem kredita u Inteza banci.

Rečeno im je: „Ne odobravamo kredite medijima“. Nisu se obazirali na činjenicu da ovaj medij ima veliki promet i pozitivno posluje godinama. Kolege su kredit naknadno dobile od Sberbanke.

Članici UNS-a koja radi u mediju čiji je izdavač udruženje građana u Inteza banci rečeno je da je „verovatno da neće dobiti ni kreditnu karticu jer radi u udruženju koje se finansira projektno“.

„Dugo sam klijent ove banke, zaposlena sam za stalno, a plata je redovna. Ipak, pitali su me da li se udruženje projektno finansira i rekli da bi to mogao da bude problem. Na kraju su me obavestili da će mi dati karticu, ali da je to, kako su naveli, ’čudno’ jer ih u ovakvim slučajevima ne daju“, rekla je koleginica za UNS.

Udruženje banaka bez stava

Ni Udruženje banaka prema novinarima i medijima nema bolji odnos.

Na pitanja koje je ovo udruženje od UNS-a dobilo još u oktobru niko nije odgovorio, pa smo tako ostali uskraćeni za informaciju koji je stav Udruženja banaka Srbije kada je reč o odbijanju banaka da odobre kredite medijima i udruženjima građana, bez obzira na njihovo poslovanje.

NBS: Odluku donose banke u skladu sa svojom poslovnom politikom 

U Narodnoj banci Srbije UNS-u su rekli da su banke dužne da pri donošenju odluke procene finansijsko stanje odnosno kreditnu sposobnost dužnika.

Međutim, nasuprot tome, u NBS smatraju i da „odluku o tome da li će klijentu odobriti kredit, banka donosi u skladu sa načelom slobode ugovaranja, svojom poslovnom politikom i unutrašnjim aktima“.

Nepoželjne organizacije i profesija

Zbog diskriminacije i uskraćivanja prava građanima da dobiju kredit samo zbog toga što rade u udruženjima građana ili medijima UNS će se obratiti Zaštitniku građana. UNS će se ovoj instituciji obratiti i zbog diskriminacije udruženja, koje je jedan od oblika organizovanja građana.

„Ovakvim potezima banaka diskriminisani smo kolektivno, kao udruženje građana, ali i kao građani pojedinci. Svojevremeno, kada je UNS podizao kredit za rekonstrukciju zgrade u Resavskoj, pored hipoteke, menica Udruženja, tražili su mi i da garantujem svojom privatnom imovinom, što sam u iznudici i uradio. Sada im ni to nije dovoljno, a ne haju ni za činjenicu da smo sve kredite uvek vraćali na vreme i garantovali višestrukom vrednošću imovine“, rekao je generalni sekretar UNS-a Nino Brajović.

On je dodao da je „jedino što preostaje poziv kolegama da povuku svoje račune i depozite iz Rajfajzen, Vojvođanske i Inteza banke, da i mi novinari napravimo listu nepoželjnih banaka, kao što su oni napravili listu nepoželjnih organizacija i profesija i da se obratimo Zaštitniku građana“.

Komentari (3)

ostavi komentar
sub

25.11.

2017.

Слободан Ћук [neregistrovani] u 20:22

Re: А ИЗДАВАЊЕ ПРОСТОРА?

А шта је са парама од издавања простора у закуп?
Па банка је у простору некадашњег "Клуба новинара".
Од тих пара требало је да се ради реновирање, а и реновирано је тако да просторије више личе на банкарске, него новинарске. Све шљашти!?

Odgovori
sub

25.11.

2017.

Slonanonymous [neregistrovani] u 09:31

Re:

Ваљда си из текста видео да је кредит УНС-у био потребан за реновирање зграде у Ресавској 28...

Odgovori
čet

23.11.

2017.

Bivši član... [neregistrovani] u 21:21

A, šta će vam kredit?

A, šta će UNS-u kredit?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs