Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Pismo Slobodana Vasića: Banca Intesa ne veruje radio i TV stanicama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

16. 11. 2014.

Pismo Slobodana Vasića: Banca Intesa ne veruje radio i TV stanicama

Direktor i glavni i odgovorni urednik “Bravo” radija iz Požarevca Slobodan Vasić poslao je UNS-u pismo koje je uputio Banci Intesa nakon što mu je rečeno da je „politika firme da se krediti i dozvoljeni minusi ne odobavaju radio i TV stanicama“. Pismo prenosimo u celosti.

 

Banca Intesa ne veruje Radio i TV stanicama. Marš od šaltera.

Radio i TV stanice nisu poželjne kod Bance Intesa, to bi trebalo da stoji na vratima filijala ove velike banke koja počinje da bira i u podobne i nepodobne svrstava svoje klijente. Da se razumemo, podobni su za sve banke oni koji mogu da otplaćuju kredit, minus itd. i to je isto kod svih banaka. Ništa novo, no ako je moja firma pozitivna i redovno namiruje sve svoje obaveze i jedina joj mana da ne dobije kredit to što je radio stanica, onda je to čista finansijska diskriminacija. A mislio sam da sam podoban.

Elem, pre 10 dana svratim do svoje Bance Intesa, isticao mi je dozvoljeni minus, rekoh da produžim, i ljubazna gospođa za rad sa malim biznisom reče: Nema problema, hoćete li možda i subvencionisani kredit?

Raspitah se za uslove, više nego povoljni. Na 200.000 dinara 16.000 dinara kamata i 6 meseci grejs period. Iako novinar i kreativac po prirodi, shvatim da su uslovi više nego dobri.

Kažem: „Ok, hoću“. Donesem svu papirologiju i sačekam 8 dana.

Javlja mi se ona ljubazna gospođa: „Znate, ne može grejs period“.

„Ok, nema veze, može i bez grejsa“.

Posle nekoliko sati: „Znate, ne možemo da vam odobrimo ni kredit ni dozvoljeni minus“.

„Zašto?“, upitah, „loše mi je stanje, saldo, šta god“?

„Ne, odlično je sve ali politika firme je da se radio i TV stanicama ne odobravaju više krediti niti dozvoljeni minusi“.

O, nisam znao da se lepra, guba, kuga, malarija i finansijska nelikvidnost dobija automatski baveći se ovim poslom. Ne znam kako mi je pošlo za rukom ali

-  ja od ovog posla živim već 30 godina,

- 16 godina imam svoju firmu (radio stanicu) koja ni dana nije bila u blokadi,

- kredite koje sam do sada uzimao redovno sam vraćao bez dana docnje i bilo kakvih cimanja

- godišnje promete preko vašeg računa ipak vi bolje znate ne moram da vam ih pišem,

- svi moji bivši sadašnji radnici imaju kod vas račun,

- od vašeg osnivanja sam ja vaš i samo vaš klijent.

Kako ovo čovek da protumači:

Ponuđeni odgovori (zaokružite):

1. Mnogo malo para tražite, najverovatnije da ćete vratiti, te nećemo moći da zaplenimo ništa. Plenidba je danas moderna, a mi smo banka u trendu.

2. Imamo dojavu odozgore, crni dani dolaze za medije, teško da ćete preživeti. To što ste živi samo je privid i poslednji trzaji.

3. Naređeno sa vrha, nezavisnim medijima ne daj ništa kad se poklone gde treba i skinu gaće, dobiće sve po pravilu službe.

4. Ne slušamo radio, ne gledamo televiziju, samo zurimo u monitor, tako da koji ćete nam.

5. Banca Intesa nema želje da radi sa sirotinjom, loš imidž kod velikih klijenata.

6. ............................................... (popunite sami)

Hvala, draga banko Intesa, što ste mi oči otvorili i ukazali da ja u stvari ne postojim, da sam privid mada imam i PIB i matični broj i vrlo pozitivan saldo. Veće poniženje nisam doživeo, bar ne od nekog ko od mene ima neku vajdu.   

Banca Intesa kao društveno odgovorna kompanija morala bi da u svom poslovanju obrati posebnu pažnju na medije, jer oni su jedini garant opstanka demokratskog društva, no očigledno da uprava ove kuće ima neke informacije koje ne želi da podeli sa nama a kada su u pitanju mediji. Je li ovo sumrak medija, a vi ne želite da saopštite ružnu vest, a još manje da rizikujete ulažući kapital u njih. Molim vas, ko vam je to javio? Da li je neko od medijskih tajkuna postao vlasnik većinskog dela akcija vaše banke, pa na ovaj način želi da satre sitnu konkurenciju.

Kad pogledam unazad, ovoliko pisanije zarad kredita od jedne poslaničke plate sa sve dnevnicama. Da nije istina i da ovo ne živimo bilo bi smešno.

Kažu da ni drugi nisu ništa bolji, proveriću, te ću se nastaviti.

Ovo pisanije obajviću na sajtu www.radiobravo.net, facebook-u, twiter-u i još ponegde gde ima slobode. I finasijske i stvarne medijske slobode.

Slobodan Vasić

direktor Bravo DOO

Radio Bravo Požarevac

U Požarevcu, 15.11.2014 godine

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

17.11.

2014.

Bravo [neregistrovani] u 21:23

Tranzicija i sirotinja

Slika i prilika tuznog vremena u kojem se borimo za opstanak. Još malo pa će biti kao sto je u Meksiku - novinarima ni jedna banka ne daje kredite pošto se bave opasnim i rizicnim poslom, kratko zive, siromasni su... Svaka slicnost sa situacijom u Srbiji je realna.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi