Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Redakcija katalonskog nedeljnika pretresena, urednik optužen da priprema zabranjeni referendum o nezavisnosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

11. 09. 2017.

Izvor: UNS

Redakcija katalonskog nedeljnika pretresena, urednik optužen da priprema zabranjeni referendum o nezavisnosti

Redakcija katalonskog nedeljnika El Valens pretresena je za vikend, a urednik Frančesko Fabregas saslušan u policiji nakon što je optužen po tri osnova u vezi sa pripremom referenduma o nezavisnosti Katalonije najavljenog za 1. oktobar, a čiji je zakon o održavanju suspendovao Ustavni sud Španije.

U optužnici se navodi da se urednik katalonskog nedeljnika tereti za neposlušnost, opstrukciju pravde i saradnju u zloupotrebi javnih finansijskih sredstava.

Fabregas je pet sati po policijskom pretresu redakcije, u prisustvu advokata, otišao u stanicu civilne garde i branio se ćutanjem, objavljeno je na sajtu www.elnacional.cat/en/.

Sud je policiji naložio da pretrese štampariju i redakcijske prostorije lista El Valens na dva mesta, kao deo istrage u vezi sa navodnim pripremama za nezakoniti referendum Katalonije, pišu katalonski portali.

Fabregas je osudio policijski pretres redakcije navodeći da za to nema osnova „jer nismo počinili nikakav zločin, a ponašali su se prema nama kao prema kriminalcima“.

„Kažu da smo napravili glasačke listiće, ali nisu ništa uzeli jer ništa nisu pronašli“, naveo je Fabregas.

Španski Ustavni sud je prošle nedelje suspendovao zakon o održavanju referenduma o nezavisnosti koji je usvojio katalonski parlament.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi