Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Zbog neplaćanja naknada REM oduzeo tri dozvole, u toku još 40 postupaka protiv medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

11. 08. 2017.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Zbog neplaćanja naknada REM oduzeo tri dozvole, u toku još 40 postupaka protiv medija

Od početka godine Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pokrenulo je 43 postupka za oduzimanje dozvola medijima koji mu nisu platili naknadu, a tri medija su već izgubila pravo da pružaju medijske usluge, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS). Generalni sekretar REM-a Nenad Janković rekao je da su u ovoj godini oduzete tri dozvole za emitovanje zbog neplaćanja naknade za pružanje medijskih usluga.

Dozvole su, kako je rekao Janković, po članu 89, stav 1, tačka 8 Zakona o elektronskim medijima, izgubili RTV Kragujevac, i radio i televizija koji su funkcionisali u okviru ove medijske kuće, i Timočki radio iz Zaječara.

Kako se vidi iz zapisnika sa sednica Saveta, najveći broj postupaka REM je pokrenuo na poslednje dve sednice koje su održane 7. i 28. juna ove godine.

Na pitanje UNS-a zbog čega je REM, u tako kratkom roku, pokrenuo veliki broj postupaka za oduzimanje dozvola, Janković je rekao da je to zbog novog pravilnika REM-a koji se primenjuje od januara ove godine.

„Po njemu, svi emiteri sa terestričkim emitovanjem plaćaju oko 25 odsto manju naknadu nego ranije, a regulator radi po principu troškova regulacije. To znači da mi svake godine pravimo finansijski plan, koliko nam je novca potrebno za funkcionisanje. Kada to uradimo, taj iznos podelimo na broj emitera koji imaju dozvole i to je njihova naknada za tu godinu. Ranije smo imali višak finansijskih sredstava pa smo ih vraćali i u budžet, ali sa ovakvim načinom funkcionisanja više nemamo tu komociju“, kaže Janković.

On dodaje da to znači da se ako REM-u emiteri ne plate naknade „dovodi u pitanje funkcionisanje REM-a“.

„Zbog toga moramo biti oštriji prema pružaocima medijskih usluga i zbog toga pokrećemo postupke za oduzimanje dozvola. To je jedini način da naplatimo novac. Postupci za oduzimanje dozvola traju jako dugo i zbog toga ih moramo na vreme pokrenuti. Moramo biti stroži prema emiterima kako ne bismo ugrozili funkcionisanje Regulatornog tela, a oni se za sebe moraju izboriti na tržištu ako žele da nastave sa radom“, rekao je Janković.

U lokalnim medijima smatraju da su naknade koje moraju da plaćaju velike i da oni, kao i regionalni mediji, teško uspevaju da sve naknade REM-u, Emisionoj tehnici, Sokoju i drugima izmire na vreme.

„Nakon privatizacije veliki broj medija se muči da opstane. Novca nema, a naknada je previše. Imamo i problem da, nakon digitalizacije, za istu zonu pokrivanja mediji sa lokalnom i regionalnom frekvencijom plaćaju različite iznose koji, pritom, nisu beznačajni. Drugačiji način poslovanja, projektno i tržišno finansiranje su novi za većinu ovih medija i zato dolazi do njihovog gašenja“, kaže kolega iz regionalnog medija koji je želeo da ostane anoniman.

I vlasnica novosadskog TV Kanala 9 Maja Pavlović ističe da regionalne i lokalne stanice ne mogu da zarade mnogo novca na mesečnom nivou.

„Mi mesečno, kao regionalni medij, treba da plaćamo oko 170.000 dinara REM-u, 220.000 dinara ETV-u, 60.000 dinara SOKOJ-u i 60.000 dinara OFPS-u. Tek kada to platimo treba da počnemo da zarađujemo za plate novinara i troškove. Koja regionalna TV stanica može toliko da zaradi mesečno u Srbiji? Od početka godine REM je pokrenuo mnogo postupaka za oduzimanje dozvola elektronskim medijima u Srbiji. Upravo je u toku čistka elektronskih medija. Kada je odlučivano o naknadi koje će plaćati mediji, tada su TV stanice imale bitno veće prihode od radija, a sada je obrnuto i nije fer da naknada za radio stanice bude višestruko manja od naknade koje plaćaju TV stanice. Uputili smo REM-u dopis da razmotre ovaj problem i čekamo odgovor“, rekla je UNS-u Pavlović.

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

14.08.

2017.

anonymousSava [neregistrovani] u 09:53

Re: POGASITI SVE MEDIJE

SOKOJ dere medije i bice razlog gasenja vecine medija u Srbiji a samim tim tu je i njima kraj. Sve dok su Dinkic i njemu slicni suvlasnici-akcionari tesko medijima.
Moj predlog je da u Srbiji ostanu samo RTS i PINK pa kome opanci kome obojci.

Odgovori
sub

12.08.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 04:31

samo tako

sve treba pogasiti!!! to je jedini nacin da stotinak besmislenih trutova iz rem-a ostane bez "posla"! narocito paraziti iz dve privatne firme - sokoj i ofps (osnovaci vucelic i catovic)...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi