Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS: U 2016. godini prijavljen svaki drugi napad i pretnja novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

20. 02. 2017.

Izvor: UNS

UNS: U 2016. godini prijavljen svaki drugi napad i pretnja novinarima

Udruženje novinara Srbije (UNS) u svojoj bazi za prošlu godinu evidentiralo je 59 slučajeva u kojima su se novinari i medijski radnici žalili UNS-u na fizičke i verbalne napade ili pritiske, ili su takvi slučajevi objavljeni u medijima. UNS je reagovao u 36 slučajeva napada i pritisaka. Od 59 slučajeva, 41 se odnosi na fizičke napade i pretnje, a nadležnima je prijavljen skoro svaki drugi, odnosno 21 slučaj, saznali smo od koleginica i kolega.

U protekloj godini bilo je deset fizičkih napada, 18 puta je kolegama verbalno prećeno, a četiri puta im je zabranjen ulazak i izveštavanje sa događaja. Preko društvenih mreža, pretnje je prošle godine dobilo sedam koleginica i kolega, u tri slučaja novinari su posumnjali da su praćeni, tri puta im je zabranjeno fotografisanje, a zabeležena su i dva napada na kuću zaposlenog u mediju i samu medijsku kuću. Sajt jednog medija oboren je u prošloj godini, a u još jedanaest slučajeva koleginice i kolege bile su izložene različitim vrstama pritisaka (onemogućavanje zaposlenih da biraju glavnog urednika, smene, otkazi…).

Pretnje i verbalni napadi

Pretnje koje su upućene u programu Radio Valjeva u januaru prošle godine, urednici portala „Kolubarske“ Dariji Ranković, prošle su bez reagovanja nadležnih.

Kako nam je ova valjevska novinarka rekla, poslala je predstavku Regulatornom telu za elektronske medije dva puta, ali odgovor još nije stigao.

Zbog toga što je na svom portalu objavila izjavu zamenika gradonačelnika Žarka Kovača da su vlasnici privatizovanog radija tražili novac iz gradskog budžeta za plate zaposlenih u novembru i decembru 2016. godine, na Radio Valjevu je na svakih 15 minuta emitovano saopštenje da će protiv Rankovićeve podneti krivičnu prijavu.

UNS je u aprilu prošle godine protestovao zbog verbalnog napada na novinarku Vrnjačke radio-televizije (VRT) Vesnu Đorđević koju je, nakon emisije, nepoznati muškarac vređao na ulici.

Kako je UNS-u tada rečeno iz PU Kraljevo „pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova odmah su priveli i saslušali muškaca osumnjičenog da je vređao novinarku“.

Takođe u aprilu, UNS se solidarisao sa novinarkom Televizije Pink Gordanom Uzelac, kojoj su pristalice opozicije pretile na protestnom skupu ispred RIK-a u aprilu, vređale je i omalovažavale u prisustvu njenih kolega, izveštača svih prestoničkih televizija i medija.

Organizacija Zajedno i Akademska inicijativa Forum 10 poslali su u novembru 2016. godine UNS-u pismo u kojem su naveli da su „njihovoj aktivistkinji i novinarki RTV Novi Pazar Sajmi Redžepefendić upućene pretnje smrti“,  zbog toga što je na svom Fejsbuk profilu objavila “ispovest žena, samohranih majki, koje su doživele neprijatnost i verbalni nasrtaj sa uposlenicima u Islamskoj zajednici u Srbiji”.

„Podnela sam krivičnu prijavu protiv lica koja su mi jasno uputila pretnju, ali do danas nisam dobila odgovor od policije“, rekla je koleginica Redžepefendić UNS-u početkom ove godine.

Pripadnici MUP-a, u koordinaciji sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, identifikovali su osobu koja se sumnjičila da je u novembru preko Fejsbuk stranice „Cenzolovka“ pretila glavnom i odgovornom uredniku lista Danas Dragoljubu Petroviću. Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, podneta je krivična prijava Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Napadi na privatnu svojinu

Na kuću generalnog direktora RTK Mentora Šalje u Prištini u avgustu 2016. godine je bačena eksplozivna naprava. Grupa „Rukovasit“ je preuzela odgovornost i navela da će Šalji, ukoliko ne bude podneo ostavku u RTK, život biti u opasnosti. Pre ovog napada na Šalju, bačena je granata u dvorište zgrade RTK, a kako su pisali prištinski mediji, odgovornost je i za to preuzela ista grupa.

Fizički napadi

Napad koji se desio u maju prethodne godine, na novinarsku ekipu TV Most u Obiliću kada je meštanin Albanac lopatom napao novinare, prošao je nekažnjen.

Prema rečima novinarke Jasmine Stojković uspeli su da daju izjavu u policijskoj stanici sat vremena nakon napada, kada je došao prevodilac, jer u stanici nije bilo policajaca koji govore srpski jezik.

„Kako nam je rečeno, policija je znala koji nas je meštanin napao, jer je problematičan, ali nije došlo ni do kakvog odgovora iz policije nakon prijave“, rekla je UNS-u novinarka TV Most Jasmina Stojković.

U maju prethodne godine je napadnuta i novinarska ekipa TV Apatin. Novinaru Filipu Zoriću i snimatelju Matu Jakšiću potpredsednik FK „Bratstvo“ Mirka Ostojić zabranio je snimanje opštinskog derbija.

„Nakon incidenta, prijavili smo slučaj, a policija je pokrenula postupak za kršenje javnog reda i mira. Bili smo svedoci događaja na suđenju, ali se Mirko Ostojić nije pojavio. Nismo dobili ni izvinjenje od njega“, rekao je UNS-u novinar Zorić.

UNS  je u junu 2016. godine osudio fizički napad osnivača i odbornika DPS iz Prijepolja Bahrije Beganovića, koji je nasrnuo na snimatelja Televizije Novi Pazar i vlasnika portala PP Media Alema Rovčanina tokom sednice lokalnog parlamenta.

„Slučaj nije prijavljen policiji“, rekao je za UNS Rovčanin i dodao da je napad ostao bez reakcije nadležnih.

UNS je u maju 2016. godine protestovao zbog privođenja novinara „Večernjih novosti“ u penziji Dragana Damjanovića na Kosovu i Metohiji i tražio je od Euleksa da povede istragu i o rezultatima obavesti javnost. Kako je UNS-u rekao Dragan Damjanović te noći je sa sinom i ćerkom stigao na prelaz Jarinje gde mu je kosovska policija zatražila dokumenta.

Nakon toga, došla su dva policajca iz Lipljana koja su mu saopštila da moraju da ga vode u pritvor u ovo mesto. U stanici mu je policajac iz Euleksa rekao da ne zna o čemu se radi i zašto je priveden, ali da postoji poternica za njim. Damjanović je tada istakao da „veruje da je pušten zbog Kancelarije za Kosovo i Metohiju koja je reagovala nakon što ih je njegov sin obavestio o događajima“.

„I danas ne znam zašto sam bio uhapšen i zašto je postajala poternica. Oficir za vezu u Prištini Dejan Pavićević mi je posle rekao da je ta poternica skinuta“, rekao je Damjanović.

Praćenje novinara

UNS je sa svojim ogrankom Društvom novinara Vojvodine tražio u junu 2016. godine od policije i tužilištva da utvrde ko je pratio novinarku Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra VOICE iz Novog Sada Maju Živanović.

Kako je za UNS rekla Živanović, iz tužilaštva su, odmah po prijavi, preduzete mere.

„Mere bezbednosti su preduzete, dodeljeno mi je obezbeđenje, međutim, nakon dve nedelje tražila sam da se ukine. Nisam mogla da obavljam novinarski posao zbog obezbeđenja koje me je pratilo“, kaže Živanović.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi