Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  EFJ kritikuje otkaze u nemačkoj novinskoj agenciji ddp/AP u Švajcarskoj i Francuskoj
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

03. 02. 2010.

EFJ kritikuje otkaze u nemačkoj novinskoj agenciji ddp/AP u Švajcarskoj i Francuskoj


Evropska federacija novinara (EFJ), regionalna grupa Međunarodne federacije novinara (IFJ), koja predstavlja oko 260.000 novinara iz cele Evrope, izrazila je duboku zabrinutost u vezi sa najavom nemačke novinske agencije AP/ddp da će otpustiti svoje celokupno osoblje u Švajcarskoj i Francuskoj.

Agencija ddp (Deutsche Depeschen Agentur) stekla je svoju podružnicu AP u Švajcarskoj tek decembra prošle godine.

U otvorenom pismu švajcarskom rukovodstvu AP/ddp, EFJ je protestovao protiv otpuštanja novinara bez obrazloženja i formalnog saopštenja.

EFJ podržava sindikate, svoje članice u Švajcarskoj, u zahtevu da se otpočnu pregovori o socijalnom programu za njihove kolege.

"Iako su tržišni pritisci životna činjenica, verujemo da AP/ddp treba da ostane u Švajcarskoj i održi standarde kvalitetnog novinarstva i pluralizam koji je preko potreban u sektoru novinskih agencija", izjavio je Arne Kenig, predsednik EFJ.
"Ali pre svega, rukovodstvo mora da preuzme svoje društvene i profesionalne odgovornosti i pregovara sa sindikatima".

EFJ tvrdi da ovakva odluka ima ozbiljne posledice po švajcarske medije pošto preostaje samo jedna ozbiljna novinska agencija, što znači da će u nemačkom govornom području Švajcarske vladati monopol na vesti.

Francuski sindikati novinara osudili su, takođe, uslove pod kojima je AP prodat DDP-u u decembru, nakon čega je 81 od 120 zaposlenih otpušteno kao višak radne snage. Samo 16 novinarskih radnih mesta biće otvoreno u novoj strukturi, što čini ukupno 65 izgubljenih radnih mesta.

EFJ je sve više zabrinut za pad standarda u evopskim novinskim agencijama usred oštre krize u sektoru novinskih agencija i njenih posledica po standarde kvaliteta u svim medijima, koji se oslanjaju na sadržaje novinskih agencija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi