Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Emisija “Vidik” prestaje sa emitovanjem?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

11. 05. 2016.

Autor: K. K. Izvor: UNS

Emisija “Vidik” prestaje sa emitovanjem?

Kako Udruženje novinara Srbije (UNS) saznaje, emisija “Vidik” koja je od maja 2011. godine svakog drugog petka emitovana na drugom programu Radio-televizije Srbije, neće više biti prikazivana. Poslednja emisija biće emitovana u petak, 13. maja. Kako je UNS-u rekla urednica emisije Jasmina Vujnović Milošević, urednik Obrazovno-naučnog programa RTS-a Ilija Cerović nije želeo da potpiše odobrenje za naredno emitovanje „Vidika“.

 

Na pitanje UNS-a zbog čega posle pet godina nije potpisao odobrenje za emitovanje naredne emisije, Cerović je rekao da se ona “verovatno ukida” i će se u “o razlozima izjasniti u saopštenju koje će poslati urednici 'Vidika'”.

Emisija “Vidik”, kako UNS-u navodi Vujnović Milošević, „bavila se temama kritičkog mišljenja, zapitanosti nad 'ustaljenim' vrednostima, odbacivanjem stereotipa i favorizovanjem individualnosti spram kolektivnih obrazaca mišljenja i ponašanja“.

Vujnović Milošević istakla je za UNS da ne zna konkretne razloge ukidanja „Vidika“.

„U neformalnim razgovorima u redakciji, rečeno je da će se neke od emisija na ovoj televiziji ukinuti, kako bi bilo mesta za nove formate. Tačan razlog prekida emitovanja ne znam, nemam pisanu potvrdu da će se to desiti, ali samim odbijanjem urednika programa da potpiše odobrenje, vidim da će zaista biti ukinuta, kako se još od januara priča”, rekla je Vujnović Milošević.

Ona je dodala da je “emisija imala dobar rejting, s obzirom na to da se emituje na drugom programu RTS-a u kasnim večernjim satima”.

“Planirala sam da proširim teme o kojima će se razgovarati, da uključim region jer sam dobila mnogo komentara gledalaca iz okolnih zemalja koji prate emisiju. Ne vidim nijedan razlog da se ona ukine jer je, s jedne strane, Javnom servisu ovakva emisija potrebna u okviru obrazovno-naučnog programa, a sa druge, kritike koje smo dobijali za nju su uvek bile pozitivne”, rekla je Vujnović Milošević.

Emisiju “Vidik” Jasmina Vujnović Milošević osmislila je 2011. godine i vodila je do 2013. kada je otišla na bolovanje i kada su je na tom mestu zamenile koleginice Jasmina Vrbavac i Marija Nenezić. Od oktobra 2014. godine Vujnović Milošević ponovo je počela da uređuje ovu emisiju. “Vidik” su naizmenično pripremale Naučno-obrazovna redakcija i Redakcija za kulturu Radio-televizije Srbije.

Novinarka “Politike” i TV kritičarka Branka Otašević za UNS kaže da je “velika šteta ukinuti ovu emisiju”.

“U ponedeljak sam na drugom programu Radija Beograd slušala sjajnu emisiju ‘Gozba’ u kojoj je gostovalo troje učenika Sportske gimnazije koji su izabrali da na maturskom ispitu pišu rad iz filozofije. Na pitanje zašto su tako odlučili, rekli su: ‘Zato što filozofija uči kritičko mišljenje’. Javni servis ima ovako dobru emisiju na radiju i ne vidim zašto takve emisije ne bi mogle da opstanu na televiziji. ‘Vidik’ je emisija o filozofiji i drugim važnim temamama i veoma je poogrešno proceniti da ona nema publiku i gledanost. Njena gledanost se ne može i ne sme meriti sa serijama i humorističkim emisijama. Neophodno je da Javni servis gaji emisije koje ne počivaju na spoljnim atrakcijama, već na reči, misli, jasnom govoru i da bude protivteža lakim programima. Velika je šteta ukinuti takvu emisiju”, rekla je Branka Otašević UNS-u.

Poslednja emisija “Vidika”, “Bekstvo od slobode”, biće emitovana u petak u 22 sata.

Komentari (46)

ostavi komentar
pon

13.06.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 10:03

The End

Epilog

Emisija je ukinuta bez obrazlozenja!

Odgovori
ned

05.06.

2016.

Misa [neregistrovani] u 22:13

Kako je moguce?!

Sjajna emisija, kako je moguce da se ukida bas najbolje sa RTS-a, neko bi za ovo trebalo da odgovara!

Odgovori
ned

05.06.

2016.

Profesor univerziteta [neregistrovani] u 16:33

Re:

"Vidik" ima svoju odabranu publiku, koja nije malobrojna. Mislim da emisiju pod hitno treba vratiti u program!

Odgovori
pon

30.05.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 12:47

Re: Hm...

Sve rečeno je na mestu, nego da li je zaista merilo kvaliteta to što ste "čuli" za nekoga? Ja sam čuo i za Bradića i za Bujoševića, pa ne mislim da im je tu mesto niti da su nešto veliko uradili do sada. Zato - nije važno da li ste "čuli" za nekoga. Možda najbolje radi neko za koga ne možete da "čujete" jer ne pripada određenim klanovima i krugovima. Sa ukidanjem emisije se nimalo ne slažem, imala je svoju odabranu, malu publiku (zbog specifičnog pristupa temama).

Odgovori
sub

21.05.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 23:19

Zbogom pameti!

Ne moze emisija sama da se ukida, valjda je ukida urednik s imenom i prezimenom. Ko god da je, mnogo gresi, i stetu nanosi obrazovanim gledaocima, koji nece vise imati sta tu da pogledaju.

Odgovori
sub

21.05.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 20:44

Re: Ko

Tačno tako! Dužan je svim urednicima obrazloženje zašto ne znaju šta im je od predloga usojeno za ovu godinu. Kako to da se nove emisije uveliko rade, i to po idejama tih istih urednika, a oni ostavljeni bez radnog zadatka pa im se još preti otkazima zbog nedovoljnog broja emisija. I kako oni koji su ga tu postavili dozvoljavaju ovakvo ponašanje? Ako ih uopšte ima?

Odgovori
sub

21.05.

2016.

Tripke [neregistrovani] u 08:39

Podrska za Vidik na javnom servisu

Taj Cerovic je duzan da da javno obrazlozenje ne samo urednici Vujnovic Milosevic i svojoj redakciji vec i gradjanima zbog kojih javni servis i postoji i koji ga placaju.

Odgovori
pet

20.05.

2016.

Bela [neregistrovani] u 22:55

Jadno

Ne znam šta treba da se desi pa da urednici shvate da njihovi potezi direktno utiču na (ne)kulturni nivo građana. Vidik je jedna od retkih pojava na našim televizijama koja gledaoce podučava dijalogu, problemskom mišljenju i kritici, iz raznih oblasti života. Takvih emisija gotovo da nema na medijima, ostao je još samo javni servis,čiji je urednik očito podlegao nekom nakaradnom ukusu ili pritisku ko zna odakle. Jadno.

Odgovori
sre

18.05.

2016.

Радмила и Бата [neregistrovani] u 23:06

питање

Да ли се зна шта се дешава с Видиком, или је емисија као уредништво РТВ Војводина скинута у току ноћи, без образложења, молимо УНС да нас извести.

Odgovori
sre

18.05.

2016.

stasa [neregistrovani] u 19:06

strasno

e, zadnje vreme je doslo kad ukidaju najbolju emisiju na rts-u

Odgovori
sre

18.05.

2016.

Boki [neregistrovani] u 09:41

Za I. C.

Pa uloga glavnog urednika je da bezi s posla, protezira glupost, slusa bespogovorno, i ne vodi racuna o kvalitetu, zar ne?

Odgovori
uto

17.05.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 19:26

Re: Uvazžni

Kako nije "uvaženi" kad je uspeo da sedne u fotelju glodura bez minuta provedenog u studiju, ni jednog uradjenog intervjua, ili autorske emisije ili objavljenog novinskog teksta... Ne računamo petominutne forme kojih ima preko trista i koje naziva emisijama, to je svuda u svetu porgramska popuna... Čovek je sasvim opušteno "u kameru" svojevremeno izjavio da je nema novinarskog iskustva. Plus ne zna ni jedan strani jezik, a na čelu je Obrazovno nuačnog programa. Možda je to za javni servis idealan kadar?

Odgovori
uto

17.05.

2016.

Sanja [neregistrovani] u 08:28

cenzura ponovo radi

A koju emisiju gura taj Cerovic, na racun Vidika. Stvarno me interesira.

Odgovori
pon

16.05.

2016.

redovni gledalac Vidika [neregistrovani] u 21:24

Neprocenjiva steta

Na RTSu sve retro sadrzaji, retro zabava, serije, sarenilo, programi iz kulture svedeni na informacije, Vidik je bio razlicit, forsirao je razgovore na ozbiljne teme, i svaka emisija je bila obrazovni program u malom, za sebe. Steta ce biti nesaglediva ako urednik ne povuce svoju ishitrenu odluku.

Odgovori
pon

16.05.

2016.

Dimke [neregistrovani] u 21:05

Re:

Kakav uvazeni, taj je potpuno nepoznat javnosti, a evo, sad je dobio sansu da se proslavi kao cenzor. E za sta mi placamo pretplatu!!!

Odgovori
pon

16.05.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 17:14

Re: Maca

Jel uvaženi glodur sročio saopštenje, ili kao i do sada za ceo program samo "pojela maca"?

Odgovori
sub

14.05.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 13:47

vrhunski gosti

Emisija je extra, valjda zato i bode oci, pa bi da je uklone da se ne vidi koliko odskace od proseka. Pre svega je dobra zbog izvrsnog odabira vrhunskih gostiju.

Odgovori
sub

14.05.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 08:49

bekstvo od slobode

Pitanje za Cerovica, Bradica i Bujosevica: da li ste gospodo gledali sinocni Vidik na temu beksta od slobode, ako jeste, izvucite pouke.

Odgovori
pet

13.05.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 17:55

bas me zanima?

bas me zanima sta ce pisati u tom famoznom saopstenju, ako ga bude. sta ce se prebaciti uredniku i emisiji - da su obrazovani, elokventni, mudri, pristojni, kulturni, intrigantni, sta jos?

Odgovori
pet

13.05.

2016.

jakov i mina dukelic [neregistrovani] u 07:37

poslusnici vlasti

rts sluzi partiji na vlasti a ne gradjanima.
a partija na vlasti ne voli kriticko misljenje.
urednici/poslusnici ne zele da iznevere partiju na vlasti.
zato skidaju emisiju sa programa.
to je samo znak da je emisija ne samo dobra nego izuzetna.
pozdrav autorki, napravili ste cudo.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi