Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Okrugli sto UNS-a u Banatskom Novom Selu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

18. 12. 2009.

Okrugli sto UNS-a u Banatskom Novom Selu


Okrugli sto u Banatskom Novom Selu, okupio je juče nekoliko lokalnih informativnih listova koji periodično izlaze u naseljenim mestima Grada Pančeva, a tema razgovora koju je iniciralo Udruženje Novinara Srbije je bila "Lokalni mediji u vreme ekonomske krize".

Predstavnici UNS-a, potpredsednik Branko Žujović, član izvršnog odbora Petar Jeremić i član Uprave Mik Valentin su upoznali kolege u lokalnim zajednicama sa aktivnostima UNS-a u odbrani novinarske profesije i pomoći koje ovi mediji mogu da očekuju od ove strukovne organizacije.

Žujović je ponudio nekoliko modela udruživanja radi lakšeg ostvarivanja pojedinih ciljeva lokalnih medija, prvenstveno radi mogućnosti učestvovanja na Evropskim konkursima za finansiranje informativnih glasila, koji se očukuju već tokom iduće godine. Žujović je ponudio logistiku UNS-a radi lakše realizacije ovih projekata, uključujući i pravnu ukoliko je potrebna.

Kao pozitivan primer Jeremić je naveo iskustvo Slovenije,. On je naglasio da se udruživanjem malih medija mnogo jednostavnije mogu ostvarivati razni projekti finasiranja i predložio kao mogućnost objedinjavanje svih seoskih redakcija u jednu mnogo snažniju i organizovaniju i ponovio da je i u tom smeru UNS spreman da pomogne, ali da odluku o tome donose sami mediji.

Slušajući iskustva prisutnih predstavnika lokalnih novina "Naše Novine" i "Renašterea" iz Banatskog Novog Sela, "Ivanovački Dobošar" iz Ivanova, "Dolovca" i radija "Juke box" iz Dolova i časopisa "21 vek" iz Pančeva, potpredsednik UNS-a je ponudio i saradnju u oblasti edukacije mladih novinara, a kao interesantno iskustvo u tom smeru je istaknuta praksa radija "Džu boks" iz Dolova, gde učenici Osnovne škole stiču svoja prva novinarska iskustva.

Jadan od zaključaka ovog okruglog stola je da će se novinari iz malih lokalnih medija ponovo sastati već krajem februara i proširiti teme razgovora u cilju pronalažanja pogodnog modela za njihov dalji opstanak i saradnju.

M.V.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi