Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Uručene Godišnje nagrade UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 12. 2015.

Izvor: UNS

Uručene Godišnje nagrade UNS-a

Udruženje novinara Srbije (UNS) uručilo je danas Godišnje nagrade najboljima u ovoj godini.

Novinarki „Politike“ Jeleni Popadić uručena je prva UNS-ova nagrada za borbenost u novinarskom izražavanju „Aleksandar Tijanić“.

Tridesetčetvorogodišnja novinarka „Politike“ je protekle godine na stranicama ovog lista demistifikovala značenje sintagme istraživačko novinarstvo, otkrivajući kako to izgleda kada se istraživanjem činjenica i njihove pozadine bave reporteri koji ne idu u lov na ljude i kojima nije zadatak da pokreću hajke.

Obrazlažući predlog da Jelena Popadić dobije  nagradu „Aleksandar Tijanić“, predlagač, profesorka Danica Popović je napisala: „Ono što je srpskoj javnosti potrebno jeste vredan i pametan novinar koji će iskopati vest i u najboljoj nameri je plasirati javnosti. To što nijedna nesporna nepravda nakon njenih tekstova neće biti sankcionisana, verovatno joj podjednako teško pada kao i svima nama. Ona je, barem, uradila sve što je do nje“.





Dobitnik nagrade „Laza Kostić” u kategoriji vest i izveštaj je novinar lista “Danas” Bojan Cvejić, za izveštavanje o broju zaposlenih u državnoj upravi.

Bojan Cvejić je u maju 2014. godine objavio prvi u nizu tekstova, o tome kako Ministarstvo finansija ne želi da mu dostavi podatke koliko je ljudi dobilo posao u javnom sektoru, uprkos zabrani zapošljavanja. Iako je reagovao i Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić i kaznio Ministarstvo, odgovori nisu stizali. Cvejić je isto pitanje uputio i Vladi Srbije, koja se ponela kao Ministartvo finansija. Cvejić je u martu 2015. godine tužio Vladu Srbije Upravnom sudu koji je u septembru doneo presudu u korist Cvejića i naložio Komisiji za odobravanje zapošljavanja da mu pošalje podatke. Tek nakon sudske presude, gotovo godinu i po dana nakon što je prvi put zatražio podatke, Cvejić je dobio informaciju da je Vlada, uprkos zabrani, zaposlila 9.000 ljudi.

Nagrada “Laza Kostić” za reportažu uručena je novinaru Radio-televizije Srbije Branku Stankoviću za reportažu “Dubina zločina”.

Serijal je emitovan u okviru emisije „Kvadratura kruga“ i govori o logorima za decu u Nezavisnoj državi Hravatskoj, u kojima je stradalo 23.500 srpske dece. Istovremeno, serijal govori o plemenitoj misiji Diane Budisavljević koja je iz tih logora spasla 12.000 srpske dece.

„Hvala Radio-televiziji Srbije što je otvorila prostor za priču koja je prećutkivana i u Hrvatskoj i u Srbiji i hvala žiriju koji je prepoznao važnost ove reportaže“, rekao je Stanković na uručenju.

 

Nagrada za uređivanje „Dimitrije Davidović” uručena je glavnom uredniku “Nedeljnika” Veljku Laliću.

Veljko Lalić okupio je veliki broj mladih novinara i napravio najtiražniji nedeljni magazin u Srbiji.

„Nedeljnik“ se na srpskom medijskom tržištu pozicionirao kao nedeljni magazin sa ekskluzivnim sadržajem u kojem dominiraju intervjui i temeljno obrađene teme koje dotiču najvažnije probleme našeg društva. Lalić je pokrenuo i dodatke New York Times i Le Monde diplomatique na srpskom  jeziku.

Zlatna povelja za dugogodišnji rad i doprinos novinarstvu i razvoj novinarske organizacije uručena je novinarki prištinskog „Jedinstva“ Radi Komazec.

Novinarka Rada Komazec u poslednjih deceniju i po postala je vrsni tumač društvenih i političkih zbivanja, ne samo na Kosovu i Metohiji, već u celoj Srbiji. Uporedo, Rada Komazec dala je veliki doprinos obnovi i jačanju najstarije profesionalne organizacije novinara u Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

„Kad vam kolege dodele nagradu osećate se zaista sjajno. Ovo je nagrada i za list 'Jedinstvo' koji za dva dana puni 71 godinu“, rekla je Rada Komazec.

Nagrada za životno delo uručena je bivšem glavnom uredniku Drugog programa Radio Beograda Đorđu Malavraziću.

Đorđe Malavrazić je novinar, istraživač istorije radija i magistar političkih nauka. Piše eseje i rasprave iz istorije radija i estetike avangardne umetnosti za stručne zbornike i časopise. Dobitnik je 4 godišnje nagrade Radio Beograda za najbolje emisije. Posebno je značajna serija dokumentarnih radio emisija na Drugom programu Radio Beograda „Govori da bih te video“ čiju je nit i smisao Malavrazić utemeljio 1982. godine. Serija traje i danas.

Đorđe Malavrazić je jednako značajna ličnost i po svojoj istrajnosti da Drugi program Radio Beograda, čiji je urednik bio od 1987. do 1992. godine kada je smenjen, i od 2000. do nedavnog odlaska u penziju, zaštiti od bilo kakve politizacije i pokušaja političkog revanšizma. Đorđe Malavrazić je kao retko ko na RTS-u u tome i uspeo.

„Pionir novinarstva Dimitrije Davidović rekao je 'nismo pečatali sve što smo znali'. Danas se pečata mnogo, ali sa velikim obzirom i stegama, i domaćim i međunarodnim, kao u Davidovićevo vreme. Zahvaljujem žiriju koji me je uočio i to u ovom važnom trenutku u našem novinarstvu“, rekao je Malavrazić.

Udruženje novinara Srbije nagradilo je i svoje članove za vernost. Kolegama koje su 50 godina neprekidno članovi UNS-a, Dragomiru Linc Đorđeviću i Jovanu Jaukoviću uručene su Plakete za 50 godina članstva u UNS-u.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

23.12.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 19:13

Ufffffff

Uffff koja blamaza UNS-a sa ovom Radom Komazec. To ce uticati na osipanje clanstva. Gde su ovde Zika Rakocevic, Tvrdisic...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi