Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Pismo predsednika Društva novinara Vojvodine: Dokle manipulacije UNS-a?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

20. 11. 2009.

Pismo predsednika Društva novinara Vojvodine: Dokle manipulacije UNS-a?


Pismo predsednika Društva novinara Vojvodine Slobodana Jakovljevića objavljujemo u izvornom obliku, bez ispravki pravopisnih grešaka:


DOKLE MANIPULACIJE UNS-a ?

Svim članovima UNS-a i DNV-a,

povodom dve informacije UNS-a na sajtu UNS-a ( "Pismo inicijativnog odbora za održavanje izbora u DNV-u" od 18. 11. 2009 i "Zahtevamo poštovanje statuta UNS-a i DNV-a od 16. 11. 2009.) obaveštavamo celokupno članstvo UNS-a, DNV-a i javnost da se UNS ponovo služi najprizemnijim trikovima manipulisanja i potcenjivanja koje UNS sprovodi prema Upravnom odboru i članovima Društva novinara Vojvodine.

Scenario režiranja predizbornih aktivnosti se ponavlja pošto je utvrđeno "gradivo" prilikom organizovanja izborne skupštine UNS-a u Vrnjačkoj Banji: informacije "potpisuju" aktivi a da njihovo članstvo ništa ne zna o tome, Uprava UNS-a se direktno meša u statutarna predizborna prava aktiva i DNV-a, pojedini "funkcioneri" UNS-a ličnim kontaktima među članstvom DNV-a otvoreno lobiraju za "njihovu" stvar, pri tom šire lažne informacije i daju razna obećanja...

 Istina je: Upravni odbor je 13. novembra 2009. u skladu s Statutom Društva novinara Vojvodine sa 8 glasova "za" i 2 glasa "protiv" potpuno legalno doneo odluku od odlaganju svoje izborne skupštine za dva meseca (sednici su inače prisustvovali: generalni sekretar UNS-a Nino Brajović, potpredsednik UNS-a Branko Žujović i predsednik Izvršnog odbora UNS-a Petar Jeremić).

DNV je preuzeo zakonsku obavezu da svoj statut uskladi s postojećim zakonom o udruženjima što ne podrazumeva da DNV bude podružnica ili klub UNS-a. Na osnovu te zakonske regulative, DNV-u se otvara mogućnost za obavljanje poslovnih aktivnosti uz imenovanje legitimnog zastupnika kao i da procenjuje s kim će i pod kojim uslovima praviti savez, udruženje ili unije novinara. Najprirodnije je da se takva forma uspostavi sa UNS. Sprovođenjem ove preregistracije DNV-a, koje ima izdato rešenje o svom autonomnom postojanju od 1.08.2008 br. 212-89/08, otvara se demokratsko pravo izbora novinarima za članstvo i slobodu profesionalnog udruživanja bez statusa podređenih i nadređenih. Otuda je na sednici UO DNV-a bilo neprihvatljivo zagovaranje Nina Brajovića, generalnog sekretara UNS-a da se DNV-u uskrati pravo na pravni status i saglasnost u izboru ulaska u Savez novinarskih organizacija Srbije.

Odluka je doneta radi racionalizacije postupka usklađivanja obaveza Društva novinara Vojvodine sa novim zakonom o udruženjima, kao i zbog neregularnosti u postupku predizbornih aktivnosti pojedinih aktiva i nestatutarnog mešanja UNS-a u ove radnje koje su statutarnoj nadležnosti Društva novinara Vojvodine. Izabran je odbor za organizovanje izborne skupštine koji će predložiti novi statut DNV-a. Nakon javne rasprave o predlogu novog statuta, organizovaće se izborna skupština u skladu s novim statutom. Eventualno kašnjenje izborne skupštine u suštini ne menja ništa. Uostalom, izborna skupština UNS-a je sa zakašnjenjem održana u maju umesto u martu ove godine.

Odlukom UO DNV-a svim članovima Društva novinara Vojvodine biće upućeno pismo o poslovima koji predstoje u pripremama izborne skupštine, kao i njihovom pravu izbora članstva u ovoj organizaciji.

Prema tome, odluka UO DNV-a o odlaganju izborne skupštine i predstojećih obaveza usklađivanja s novim zakonom o udruženjima je pravosnažna, pravno valjana u skladu sa Statutom DNV-a i opravdana.

Primedbe UNS-a su neosnovane i bazirane na žalu za Miloševićkim vremenima kada je na skupštini UNS-a 1996. godine, uz podršku ratnih reportera, doneta ponižavajuća odluka da se status Društva novinara Vojvodine, koje postoji od 1945. godine, svede na status konferencije. Demokratskim promenama 2000. godine vraćen je zasluženi status Društvu novinara Vojvodine.

Vremena ponižavanja su prošlost, kao i manipulacija, potcenjivanja i pretnji. Novi Sad, 19. novembar 2009.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi