Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Jelena Popadić prva dobitnica UNS-ove nagrade „Aleksandar Tijanić“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

15. 12. 2015.

Izvor: UNS

Jelena Popadić prva dobitnica UNS-ove nagrade „Aleksandar Tijanić“

Novinarka „Politike“ Jelena Popadić prva je dobitnica nagrade Udruženja novinara Srbije (UNS) za borbenost u novinarskom izražavanju “Aleksandar Tijanić”. Nagrada “Aleksandar Tijanić” dodeljuje se za tekstove, priloge objavljene u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima, ali i za novinarski potez koji bi zavredeo ovu nagradu.

 

Na konkurs je stiglo 17 predloga za nagradu iz 15 redakcija. Žiri koji su činili novinari Slavoljub Đukić (predsednik) i Nenad Lj. Stefanović, predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović i kćerka Aleksandra Tijanića Zara Tijanić Jevtović, odluku o dobitniku je doneo jednoglasno.

„Žiri je odlučio da prvu nagradu 'Aleksandar Tijanić' dodeli Jeleni Popadić, tridesetčetvorogodišnjoj novinarki 'Politike' koja je protekle godine na stranicama ovog lista demistifikovala značenje sintagme istraživačko novinarstvo, otkrivajući kako to izgleda kada se istraživanjem činjenica i njihove pozadine bave reporteri koji ne idu u lov na ljude i kojim nije zadatak da pokreću hajke. Jelena Popadić je ove godine istraživala finansiranje medija i nevladinih organizacija. Počela je od suvih finansijskih izveštaja da bi nam, istražujući, proveravajući i upoređujući podatke, otkrila neslućene veze politike i privrede, međunarodne zajednice i  domaćih organizacija, para i ideala, dopadljivih fraza i stvarnih uticaja“, stoji u obrazloženju žirija.

Obrazlažući predlog da Jelena Popadić dobije nagradu „Aleksandar Tijanić“, Danica Popović je napisala: „Ono što je srpskoj javnosti potrebno jeste vredan i pametan novinar koji će iskopati vest i u najboljoj nameri je plasirati javnosti. To što nijedna nesporna nepravda nakon njenih tekstova neće biti sankcionisana, verovatno joj podjednako teško pada kao i svima nama. Ona je, barem, uradila sve što je do nje“.

Nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti i biće uručena 22. decembra 2015. godine, na dodeli godišnjih nagrada UNS-a.

Komentari (5)

ostavi komentar
uto

15.12.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 19:48

Достојна

Достојна награде имена Александра Тијанића.

Odgovori
uto

15.12.

2015.

Citalac Politike [neregistrovani] u 19:03

Smešno

Borbenost?! Istraživanje?! Ne budite smešni! Tijanić se prevrće u grobu sada. Što niste rekli ko su bili ostali kandidati. Sve liči na to da Ljiljana Smajlović kupuje poslušnost ove novinarke iz Politike.

Odgovori
uto

15.12.

2015.

Ljubinka Kisin [neregistrovani] u 18:00

Re: Prava odluka Zirij-a

Sve cestitke Zirij-u na pravoj odluci. Presrecna sam sto ima jos dobri ljudi koji znaju da vrednuju kvalitet. Svaka novinarska kuca bi pozelela da ima takvog novinara.Jeleni cestitamo . Ovo je dokaz omladini da PRAVI I ISKREN rad bude nagradjen.

Odgovori
uto

15.12.

2015.

Tanjella3 [neregistrovani] u 16:27

Bravo

Cestitam drugarice na ovom postignucu. Divan si covek, majka, novinar,... Ponosna sam na tebe. Kiss

Odgovori
uto

15.12.

2015.

Stefan Niciforovic [neregistrovani] u 15:40

Politika

Sramna odluka zirija!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi