Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Nema službene beleške o seksualnom zlostavljanju Ilićevih ovaca
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 09. 2009.

Nema službene beleške o seksualnom zlostavljanju Ilićevih ovaca


Udruženje novinara Srbije (UNS) dobilo je, nakon godinu i devet meseci čekanja, odgovor od Policijske uprave u Čačku da ne postoji službena beleška o „događaju označenom kao seksualno zlostavljanje ovaca u selu Kačulice“.

Policijska uprava u Čačku dostavila je, uz obaveštenje da ne poseduje „druge dokumente vezane za taj događaj“, kopiju izjave Dragana P. iz sela Kačulice, koji je osumnjičen da je fizički napao dopisnika "Večernjih novosti" iz Čačka Vladimira Ilića, na gradilištu klinike ministra Velimira Ilića u Kačulicama, a koja je bila povod da tadašnji ministar Ilić optuži novinare za seksualno zlostavljanje ovaca.

UNS je tražio, na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja, kopiju službene beleške na koju se pozivao tadašnji ministar Velimir Ilić.

Zahtev za dostavljanje dokumenta podnet je još 25. oktobra 2007. godine. Iako je rok za dostavljanje informacije bio 15 dana, UNS je dokument dobio godinu i devet meseci posle podnošenja zahteva, tek nakon što je Zaštitnik građana Saša Janković pokrenuo kontrolu zakonitosti rada Policijske uprave u Čačku.

Zaštinik građana je konstatovao da su u postupanju „Policijske uprave Čačak postojali nedostaci u radu“, naložio da se otklone nepravilnosti, nakon čega je UNS-u dostavljen odgovor da ne postoji službena beleška, kao i kopija izjave Dragana P.

Čačanska policija oglušila se i na rešenje Poverenika za informacije od javnog značaja, koji je još 3. novembra 2007. godine naložio da se „hitno, a najksanije u roku od 3 dana“ dostavi pomenuta beleška, ili odgovor da se ona ne poseduje.

Na svoje zakonske obaveze u dva navrata oglušila se i Vlada Srbije, prvi put Koštuničina, a drugi put Cvetkovićeva, kojima se UNS obratio i tražio da obezbede sprovođenje rešenja Poverenika, na šta je, inače, Vlada po Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja obavezna.

UNS-u još nije poznato da li je protiv Dragana P. vođen bilo kakav postupak.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi