Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS na međunarodnom medijskom Forumu o inicijativi „Pojas i put“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

30. 08. 2024.

Autor: Predrag Rava Izvor: UNS

UNS na međunarodnom medijskom Forumu o inicijativi „Pojas i put“

„Kina nije budući globalni hegemon nego važan stub u izgradnji multicentričnog sveta“, rečeno je na medijskom forumu u Čengduu u provinciji Sečuan, kome su prisustvovali i predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) i "Politike".

Ovaj forum deo je inicijative „Pojas i put“  kao razvojne strategije za saradnju Narodne Republike Kine i drugih zemalja u oblasti infrastrukture, trgovine i kulture. Skup su organizovali vodeća medijska kuća People's daily i provincija Sečuan.  Na forumu je učestvovao i direktor srpskog Instituta za Pojas i put, profesor Bojan Lalić.

Pojas i put po nazivu, naravno, asocira na put svile i čuvenog Marka Pola, koji je, ako je tačno da je obišao sve o čemu je pričao i pisao, morao da pređe skoro sedam hiljada kilometara kopnenim putem, koliko, inače, sada avion pređe od Beograda do Čengdua.

Naravno, razlika je mnogo, a jedna od njih je i to što je sadašnja verzija puta svile mnogo duža i  podrazumeva više razvojnih koridora povezanih drumskim, železničkim i pomorskim saobraćajnim rutuma, ali i energetskom i digitalnom infrastrukturim.

Za ovu priču, bitna je jedna sličnost. Pored svile, krzna i začina, papir za pisanje je u davna vremena bio među najznačajnijom robom, jer je jezik, odnosno pismo, to što je oblikovalo civilizacije. Upravo razmena informacija i iskustava je tada, kao i danas, bila ključna. 

U cilju promovisanja medijske uloge u izgradnji novih i jačanja postojećih veza, događaju je prisustvovalo skoro dve stotine predstavnika medijskih kuća i organizacija iz više od sedamdeset zemalja. Sa kojih sve strana sveta su gosti došli govori i podatak da je simultani porevod bio omogućen na arapski, engleski, francuski, japanski, korejski, ruski, španski i portugalski jezik.

Usledilo je svečano otvaranje  nakon kojeg su govorili visoki zvaničnici kineske vlade i predstavnici mejnstrim medija, provincije Sičuan. Ukupno je bilo čak trideset šest govornika. Pored dominantnih ekonomskih tema i istaknuta je uloga medija u globalnim izazovima.

Sa ovog skupa poslata je poruka da je neophodno poboljšati saradnju između novinara, stručnjaka i medija različitih zemalja i jasno je ukazano na potencijale u razmeni ideja i iskustava. Kako bi se taj cilj ostvario, neophodno je u narednoj dekadi nastaviti i sa unapređenjem poverenja između novinarskih organizacija, ali i država uopšte.

Sa skupa su mediji pozvani da neguju partnerstva koja prevazilaze granice i da šire inspirativne priče koje bi produbile saradnju i razumevanje različitih kultura.

 

Učesnici Foruma posetili su Međunarodni komunikacioni centar Sičuan. Tim mladih ljudi tamo kreira savremeni konvergentni onlajn medijski sistem za domaću i inostranu komunikaciju, koji bi omogućio ljudima da dožive Kinu iz perpektive Sičuana. Audio-vizuelni sadržaji na više jezika, dostupni su preko društvenih mreža (YouTube, X, Wechat, Facebook, Instagram, TikTok i dr) i pokrivaju oblasti nauke, kulture, turizma, ali i potrebe tzv. Generacije Z, odnosno mladih rođenih nakon devedesetih godina prošlog veka.

Poseta turističkim atrakcijama Čengdua

Organizatori ovog događaja su se potrudili da iz Kine učesnici Foruma odu sa što više pozitivnih utisaka, pa su priredili i posetu turističkim atrakcijama Čengdua.

Učesnici konferencije posetili su Istraživačku bazu džinovske pande u Čengduu. Osim za džinovske, to je utočište i za crvene pande, ali i druge ugrožene divlje životinje. Pokriva površinu od oko tri kvadratna kilometra i predstavlja eminentnu svetsku instituciju za naučno istraživanje.

Istog dana učesnici su posetili sistem za navodnjavanje Dujiangian. Infrastruktura sistema se razvija na reci Min (Minjiang), najdužoj pritoci Jangcea. Drevni sistem za navodnjavanje u istoimenom gradu, u provinciji Sičuan prvobitno je izgrađen oko 256. godine pre nove ere kao projekat za navodnjavanje i kontrolu poplava. Šema upravljanja vodama se i danas koristi za navodnjavanje, ublažavanje poplava, transport i vodosnadbevanje.

Predviđena je i poseta Muzeju Džengdu Đinša. Ovaj lokalitet je urbani centar drevnog kraljevstva Šu, centar drevne civilizacije gornjih tokova reke Jangce, od 12. do 7. veka pre nove ere. Najpoznatiji zlatni ornament Sunca i besmrtnih ptica je prepoznatljiv deo kineske kulturne baštine i simbol urbanog imidža Čengdua. Otkriće ove lokacije dokazuje da Čengdu ima urbanu istoriju dužu od 3.000 godina.

Posebnu pažnju je privukla interaktivna platforma Panda Guide. U prostoru u kom se nalazi ovaj centar izložen je veliki broj knjiga savremenih autora prevedenih na kineski jezik. 

Čengdu nije poznat samo po pandama i tragovima drevne kineske civilizacije stare preko pet hiljada godina, nego i po brojnim kulturnim manifestacijama, te da ga je nemoguće upoznati za samo nekoliko dana i predstaviti ga u samo jednom tekstu. Prema tome, trebalo bi u narednom periodu posebnu pažnju i više prostora posvetiti aktuelnim društvenim temama i medijskoj situaciji u Kini.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi