Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ars Medija tražila ponavljanje medijskog konkursa u AP Vojvodini
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

24. 07. 2024.

Autor: K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

Ars Medija tražila ponavljanje medijskog konkursa u AP Vojvodini

Ars akademija iz Novog Sada, odnosno portal Ars Medija podneo je juče Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajendicama Zahtev za ponavljanje konkursa za projektno sufinansiranje medija zbog sukoba interesa u kojem je bila članica komisije koja je odlučivala na ovom konkursu Biljana Ratković Njegovan.

Kako se navodi u Zahtevu u koji je UNS imao uvid, novinar i urednik portala Ars Medija Željko Savić u zahtevu je naveo da je rešenjem o formiranju komisije kao član imenovana Biljana Ratković Njegovan, na predlog Društva novinara Vojvodine.

On navodi da je Rešenjem o raspodeli sredstava na ovom konkursu 4.950.000 dinara dodeljeno projektu Zadruge medijskih i kulturnih stvaralaca Medijakult, a da će se projekat sprovoditi preko sajta „Vojvođanski novinar“, čiji je izdavač Društvo novinara Vojvodine, a Biljana Ratković Njegovan operativni urednik.

U Zahtevu Ars Medije podseća se da je Zakonom o opštem upravnom postupku propisano da ovlašćeno službeno lice mora biti izuzeto ako ishod postupka može da mu donese direktnu korist ili štetu i ako postoje druge činjenice koje dovode u sumnju njegovu nepristrasnost.

Ars Medija je navela i da Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da članovi komisije ne smeju biti u sukobu interesa, a Pravilnik o projektnom sufinansiranju da član komisije ne može biti zaposlen ili radno angažovan kod pravnog lica ili preduzetnika, kao ni član novinarskog ili medijskog udruženja koje učestvuje na tom konkursu.

Podsetimo, UNS je juče pisao o sukobu interesa Biljane Ratković Njegovan koja je kao član komisije, imenovana na predlog Društva novinara Vojvodine, 4.950.000 dinara dodelila Zadruzi Medijakult, za projekat koji će biti sproveden na portalu Društva na čiji je predlog imenovana i na kom je operativni urednik.

UNS je povodom ovog slučaja pitanja pokrajinskoj sekretarki za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Aleksandri Ćirić Bošković poslao još pre tri dana, ali do danas odgovor nismo dobili.

Pokrajinsku sekretarku pitali smo:

- Da li je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno infomrisanje i odnose sa verskim zajednicama, pri formiranju komisija uzeo u obzir da je članica komisije dr Biljana Ratković Njegovan u sukobu interesa, s obzirom na to da je izabrana na predlog Društva novinara Vojvodine, a da je operativni urednik portala Društva novinara Vojvodine (Vojvođanski novinar)?

- Da li Biljana Ratković Njegovan, u prijavi za člana komisije navela da medij u kojem je operativni urednik učestvuje (kao medij na kojem će biti emitovan proizvedeni medijski sadržaj) na konkursu za koji se prijavljuje u komisiju?

- Šta će Pokrajinski sekretarijat uraditi povodom ovih informacija?

Na ovogodišnjem Konkursu Pokrajinskog sekretarijata za projektno sufinasiranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja odobreno je 118 projekata.

Od toga su tri dobila 4.950.000 dinara, što je najviši dodeljeni iznos – Zadruga Medijakult i Dnevnik Vojvodina pres za dva projekta, na portalu i u listu „Dnevnik“.

Jedan projekat dobio je 2.450.000 dinara i tri po 2.000.000 dinara. Svim ostalim medijski projektima odobreni su značajno niži iznosi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi