Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Jelena Petković o Zakonu o Nezavisnoj komisiji za medije: Napad na medijske slobode
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

23. 07. 2024.

Autor: J. Marković Izvor: UNS

Jelena Petković o Zakonu o Nezavisnoj komisiji za medije: Napad na medijske slobode

Zakon o Nezavisnoj komisiji za medije na Kosovu i Metohiji, koji je pre dve nedelje usvojila Skupština Kosova, novinarka i članica Saveta za štampu Jelena Petković vidi kao napad na medijske slobode i smatra da će njegovo sprovođenje omogućiti vlastima da disciplinuju i kontrolišu medije.

Skupština Kosova je na sednici 11. jula, bez učešća opozicije, usvojila Zakon o Nezavisnoj komisiji za medije. Po usvajanju, Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu i Metohiji izrazilo je zabrinutost zbog usvajanja Zakona o Nezavisnoj komisiji za medije ističući da se njime brutalno ograničava sloboda medija.

Na sadržaj Zakona primedbe su izneli Kancelarija EU na Kosovu, Misija OEBS, Savet Evrope, Asocijacija novinara Kosova i nevladine organizacije, uz saglasnost da je u suprotnosti sa evropskim standardima.

Dve nedelje kasnije, bura se u vezi sa ovim pitanjem ne stišava. Čeka se odluka predsednice Kosova Vjose Osmani i sve više pojačava pritisak i bojazan o njegovoj eventualnoj primeni koja bi, prema oceni mnogih, dovela do brutalnog ograničavanja slobode medija.

Petković: Suštinski pokušaj cenzure i kontrole

“Zakon je usvojen suprotno savetima Saveta Evrope, Evropske unije, OEBS-a i Evropske federacije novinara, i demonstrira, van svake sumnje, kako vladajuća većina vidi medijske slobode i demokratiju”, kaže za UNS Jelena Petković.

Ističe da je ovaj zakon suprotan evropskim standardima i da je suštinski pokušaj cenzure i kontrole, o čemu, kako navodi, govori i činjenica da je pripremljen bez aktivnog učešća ili konsultacija sa novinarima, medijima, aktivistima i drugim organizacijama civilnog društva.

“Naročito je važno podvući, da je pisan bez učešća i daleko od očiju srpskih novinara, a koji mogu da očekuju da budu posebno targetirani ako zakon počne da se sprovodi“, rekla je ona.

Petković je dodala da „ovaj zakon omogućava da ta Nezavisna komisija za medije, praktično, kontroliše onlajn medije putem sistema licenciranja i lako se može zloupotrebiti protiv bilo kog medija, posebno onih koji se bave istraživačim i kritičkim izveštavanjem.

Petković navodi da bi primena ovog zakona predstavljala ozbiljnu egzistencijalnu pretnju nezavisnim medijima.

“Ovim zakonom se (mediji) stavljaju pod pretnju velikih novičanih kazni i do 40.000 evra, što predstavlja ozbiljnu egzistencijalnu pretnju bilo kom nezavisnom onlajn mediju, a naročito je zastrašujće i može zatvoriti vrata malim nezavisnim i kritičkim medijima”, kaže Petković.

Zaključuje da je usvajanje ovakvog zakona samo još jedan dokaz da je kosovska vlast kidnapovala medijske slobode.

Podsetimo, Zakon o Nezavisnoj komisiji za medije, između ostalog, predviđa licenciranje onlajn medija, praćenje njihovog sadržaja i kazne do 40.000 evra. Onlajn mediji biće primorani da se registruju u Registar onlajn medija kojim će upravljati NKM, a za objavljivanje bilo kakvog sadržaja moraće da traže dozvolu ove Komisije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi