Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  U roku usvojen jedan od šest medijskih podzakonskih akata - MIT: Donošenje i primena ovih dokumenata je prioritet, do kraja godine će sve biti usvojeno
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

19. 07. 2024.

Autor: K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

U roku usvojen jedan od šest medijskih podzakonskih akata - MIT: Donošenje i primena ovih dokumenata je prioritet, do kraja godine će sve biti usvojeno

Zakon o javnom informisanju i medijima (ZJIM) propisuje obavezu Ministarstva informisanja i telekomunikacija (MIT) da u roku od šest meseci od stupanja na snagu ovog zakona, odnosno do 4. maja ove godine, donese šest podzakonskih akata koje bliže propisuju precedure u vezi sa projektnim sufinansiranjem, registracijom medija, dopisništava, finansiranjem medija nacionalnih manjina...

MIT je do danas usvojio samo Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Kako su za UNS rekli u ovom Ministarstvu, izrada još dva podzakonska akta je završena i na redu su konsultacije sa novinarskim i medijskim udruženjima. Jedan akt je u pripremi, jedan u završnoj fazi izrade, dok izrada Uredbe u vezi sa sufinansiranjem medija na jezicima nacionalnih manjina još nije počela.

U Ministarstvu su istakli da će sva navedena akta „biti objavljivana sukcesivno, nakon postizanja saglasnosti u vezi njihovih odredbi, najkasnije do kraja tekuće godine, uzimajući u obzir prioritet njihovog donošenja kao i primene“. 

Šta predviđa Zakon o javnom informisanju i medijima

„Vlada će u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona doneti podzakonski akt predviđen članom 13. ovog zakona. Ministarstvo nadležno za poslove informisanja dužno je da u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona donese podzakonske akte predviđene čl. 25, 27, 28, 30, 31, 33, 51. i 66. ovog zakona“, glasi član 157 ZJIM.

Od toga, članovi 25, 27, i 30 odnose se na definisanje procedura i propisivanje obrazaca u vezi sa projektnim sufinansiranjem projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja koje su obuhvaćene usvojenim Pravilnikom.

S obzirom na to da je od dana stupanja na snagu ovog zakona prošlo više od šest meseci, UNS je upitao Ministarstvo informisanja i telekomunikacija zbog čega kasni donošenje podzakonskih akata predviđenih članovima 13, 28, 31, 33, 51 i 66­ ZJIM.

Analiza o potrebnim medijskim sadržajima

Član 28 ZJIM odnosi se na Analizu o potrebnim medijskim sadržajima.

PO ZJIM, Republika Srbija, autonomna pokrajina, odnosno jedinica lokalne samouprave, najmanje jednom u tri godine treba da sprovedu analizu o potrebnim medijskim sadržajima, a ministar da uredi način izrade izveštaja i propiše formu i sadržinu obrasca za davanje predloga u postupku javnih konsultacija.

„Ministarstvo je izradilo podzakonska akta predviđena članovima 28. i 51. Zakona o javnom informisanju i medijima. Kada su u pitanju akta predviđena članom 28. očekujemo početak konsultacija sa novinarskim i medijskim udruženjima i dobijanja sugestija“, rekli su UNS-u u Ministarstvu.

Jedinstveni informacioni sistem

Članovi 31 i 33 odnose se na Jedinstveni informacioni sistem koji će služiti u procesu projektnog sufinansiranja medija, a čija primena, po Zakonu, treba da počne od januara naredne, 2025. godine.

Sadržaj, bliže uslove i način uspostavljanja Jedinstvenog informacionog sistema, upisa, obrade, vođenja, ažuriranja i dostupnosti podataka i dokumenata u elektronskom obliku, autentikacije i autorizacije korisnika, kao i druga pitanja od tehničkog značaja za vođenje Jedinstvenog informacionog sistema propisuje ministar nadležan za poslove informisanja, piše u članovima 31 i 33 ZJIM.

„Akti koji su predviđeni članovima 31. i 33. su jako kompleksni i nalaze se u fazi izrade. Kašnjenje je uslovljeno izradom projektne dokumentacije i preciznim definisanjem svih obaveza budućih korisnika aplikacije, kako ne bi došlo do eventualnih propusta“, naveli su za UNS u Ministarstvu.

Oni su istakli da „radi preciziranja svih radnji koje treba preduzeti, nakon aktiviranja aplikacije, od velike važnosti je bilo izraditi analizu svih uočenih nedostataka prilikom sprovođenja konkursne procedure u 2024. godini i preuzimanja koraka ka izmeni i dopuni zakona kako bi se stvorio pravni osnov, kako za izmene podzakonskog akta koji je već donet na početku godine, tako i akta koji se nalazi u fazi izrade“.

„O svim novim rešenjima biće izvršene konsultacije sa novinarskim i medijskim udruženjima“, dodali su.

Registracija medija

U članu 51 ZJIM navodi se da ministar propisuje dokumentaciju koja se prilaže u postupku registracije i evidentiranja medija.

„Akta predviđena članom 51. Zakona su izrađena, ali se trenutno vrši preciziranje pojedinih odredbi koje se tiču registracije i evidentiranja određenih podataka zbog izrade nove softverske aplikacije u Agenciji za privredne registre. Nakon toga izvršiće se konsultacije sa novinarskim i medijskim udruženjima i njihovo objavljivanje“, kažu u Ministarstvu.

Inostrana dopisništva i dopisnici

Član 66 odnosi se na evidenciju predstavnika i dopisništava inostranih medija, te obavezu MIT da u roku od šest meseci od stupanja na snagu Zakona bliže uredi način vođenja i upisa u evidenciju i izdavanje legitimacija.

„Kada je u pitanju akt koji je predviđen članom 66. Zakona u završnoj fazi je testiranje softverske aplikacije za registraciju stranih dopisnika i dopisništava, nakon čega će se sprovesti konsultacije sa novinarskim i medijskim udruženjima“, naveli su iz MIT-a.

Informisanje pripadnika nacionalnih manjina

Član 13 ZJIM odnosi se na ostvarivanje prava na informisanje pripadnika nacionalnih manjina.

„Republika Srbija, odnosno autonomna pokrajina obezbeđuje iz budžeta deo sredstava za izdavanje novina na jezicima nacionalnih manjina. Pravo na sufinansiranje imaju izdavači novina čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina registrovani na teritoriji Republike Srbije», piše u članu 13.

Kriterijume za dodelu sredstava, način raspodele i utvrđivanje iznosa sredstava, navodi se, urediće Vlada posebnim aktom.

„Ministarstvo nije uputilo Vladi Uredbu koja je predviđena članom 13. ovog zakona iz razloga definisanja jasnih i preciznih kriterijuma za dodelu sredstava i utvrđivanja osnova za određivanje visine potrebnih sredstava koji bi bili primenljivi za sve potencijalne korisnike, a da se pri tome ne ugroze već stečena prava za pripadnike onih nacionalnih manjina koja koriste ova sredstva“, rekli su u MIT-u.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi