Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Dve godine života u strahu - zašto se istraga pretnji i napada na imovinu novinarke Miljanović Zubac “ne pomera sa mrtve tačke”?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

18. 06. 2024.

Autor: A. N. Izvor: UNS

Dve godine života u strahu - zašto se istraga pretnji i napada na imovinu novinarke Miljanović Zubac “ne pomera sa mrtve tačke”?

Novinarka Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) Nataša Miljanović Zubac dve godine čeka da osobe koje su joj zapalile automobil budu kažnjene, ali istraga, kako je rekla za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS), jedva da se “pomera sa mrtve tačke”.

Podsetimo, pošto ju je predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj javno uvredio u jutarnjem programu „Dobro jutro, Srbijo“, emitovanom na TV Hepi u februaru 2021. godine, usledio je niz napada na nju. Sredinom 2022. godine zapaljen joj je automobil ispred kuće u kojoj živi u Trebinju, a onda su usledile pretnje.

Rezultati istrage uzroka požara ukazuju na to da je on bio podmetnut.

Nakon intezivnog izveštavanja njenih koleginica o ovoj temi, u slučaj se uključilo Okružno javno tužilaštvo u Trebinju, kome je pre mesec dana dala izjavu.

“Tek nakon izveštavanja novinarke nedeljnika ‘Vijesti’ iz Podgorice Jelene Jovanović, kao i koleginice portal ‘Direkt’ Nikolije Bjelice Škrivan, konačno je došlo do toga da se uključi Okružno javno tužilaštvo u Trebinju“, navela je ona.

Iz tužilaštva su je, kako kaže, nedavno zvali kako bi dala izjavu.

„Sada čekam Okružno tužilaštvo Trebinje i PU Trebinje da skupe hrabrost i saslušaju osobu čije sam ime navela u vezi sa pretnjama, a koja je nepoznata široj javnosti”, dodala je ona.

Prethodno je, kako kaže, podnela krivičnu prijavu direktora policije RS Siniše Kostreševića, koji je promenio prvobitnu procenu bezbednosti iz jula 2022. godine, prema kojoj joj je dodeljena policijska zaštita. On je nakon toga, kako kaže Miljanović Zubac, procenio da joj policijska zaštita nije potrebna i zatražio da se pouči merama samozaštite.

“Ta krivična prijava nalazi se u Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske, kome sam se obratila pre 10 dana”, ističe ona.

Zvanično, dodaje Miljanović Zubac, niko nije ni pokušao da je zaštiti, osim bliskih kolega, prijatelja i UNS-a.

“Švatila sam da me niko iz institucija neće zaštititi i odlučila da samoj sebi spasim život. Na društvenim mrežama svakodnevno objavljujem podatke o povezanosti institucija sa organizovanim kriminalom. Zbog izveštavanja o ovim temama, ja sam mapirana i krećem se kao glineni golub. Sve ovo vreme me štiti otac koji je penzionisani policijski inspektor i moji sinovi. Krećem se uz pratnju porodice, koja mi je najveća podrška”, istakla je ona.

Ubrzo nakon nemilih događaja, Miljanović Zubac otišla je na bolovanje, a sada se, posle 21 meseca, vraća se na posao.

“Bolovanje sam uzela jer se nisam osećala dobro, ali i da bih se sklonila iz društvenog i javnog života, nadajući se da će institucije da urade svoj posao. Ipak, oni nisu to uradili”, rekla je Zubac.

Povratak na posao za nju, kako dodaje, znači i novu neizvesnost.

Istakla je da su njenu bezbednost zaštitili samo novinarski kontakti u bezbednosnim krugovima koje ima.

“Tako živi novinar istraživač u Bosni i Hercegovini. U svakom slučaju, oni mogu da ubiju Natašu, objavljivanje istine neće stati, jer će moje koleginice nastaviti moj rad”, navela je ona.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi