Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ringier iz Ciriha za UNS: I dalje smo uvereni da NIN ima budućnost koja obećava; Ne dajemo informacije da li je sa Junajted grupom bilo pregovora o prodaji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

05. 02. 2024.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Ringier iz Ciriha za UNS: I dalje smo uvereni da NIN ima budućnost koja obećava; Ne dajemo informacije da li je sa Junajted grupom bilo pregovora o prodaji

Švajcarski medijski gigant Ringier podsetio je Udruženje novinara Srbije da je u avgustu 2023. godine kompletan udeo u NIN d.o.o preneo na Jelenu Drakulić Petrović, svoju generalnu direktorku u Srbiji, koja je tako postala većinska vlasnica najpoznatijeg srpskog nedeljnika. Ipak, iako se tu, razumeli smo, nakon 14 godina vlasništva za njih završila svaka priča o NIN-u, odgovorili su brzo, i kratko, na naša pitanja.

„Ostajemo pri stavovima iz našeg saopštenja od 28. avgusta. Uvereni smo da će Jelena Drakulić Petrović, sa dugogodišnjim iskusvom uspeha u medijskom poslu, uspešno nastaviti razvoj renomiranog NIN-a. Imajući u vidu da je došlo do promena u vlasništvu nismo u prilici da komentarišemo trenutnu situaciju u NIN-u. Ne komentarišemo spekulacije i glasine o razlozima za odlazak nekih zaposlenih“. 

To je prvi odgovor UNS-u iz švajcarskog Ringiera na pitanje kako posle skorašnjih dešavanja gleda na budućnost NIN-a.

U saopštenju iz avgusta 2023. godine obznanjeno je ko je nova vlasnica NIN-a, a izvršni direktor švajcarskog Ringiera Mark Valder izgovorio je rečenice koje se nalaze i sada u odgovoru UNS-u – pod vođstvom Jelene Drakulić Petrović NIN d.o.o. ima budućnost koja obećava.

Ipak, za manje od pola godine od primopredaje vlasništva NIN se našao u središtu pažnje javnosti.

Urednički tim i skoro svi novinari su rešili da odu iz redakcije uz objašnjenje da je nova vlasnica, napisali su u saopštenju, najavila promene u uređivačkoj politici i "nije ih uverila da će moći da nastave da rade kako su to činili do sada, beskompromisno i jedino vođeni načelima profesionalnog novinarstva".

Nekadašnja zamenica glavnog i odgovornog urednika NIN-a Vesna Mališić javno je rekla da je Ringier kupio nedeljnik u 2009. godini za 810.000 evra i da ga je sada dao „na poklon“ novoj vlasnici za 210.000 ili 240.000 evra. Možete li potvrditi ovaj iznos, dati svoj komentar i reći nam gledate li na ovaj prenos vlasništva kao na poklon?

„Ne komentarišemo glasine. Obe strane su se saglasile da ne otkrivaju uslove prenosa udela“, odgovorili su nam iz službe za informisanje Ringier AG.

Pitali smo, zatim: Da li je Ringier Srbija Ltd Beograd-Stari grad ili švajcarski Ringier AG ikada dobio ponudu ili pregovarao na bilo koji način da proda NIN? Da li je Junajted grupa, koja će uskoro pokrenuti nedeljnik sa uredničkim timom i novinarima NIN-a koji su dali otkaz, ikada poslala ponudu ili pregovarala sa Ringierom da kupi NIN?

„Ne možemo vam dati nikakve informacije na ovu temu“, odgovor je švajcarskog Ringiera.

Kratke odgovore dobili smo i na naredna tri pitanja.

Šta su planovi vaše kompanije sa prostorijama NIN-a u Cetinjskoj ulici?

„Molimo vas da razumete da ne možemo da odgovorimo na ovo pitanje. Ringier više ne poseduje NIN“.

U novinarskoj zajednici, ali i u medijima, pojavile su se spekulacije da Ringier nije hteo da pokvari reputaciju i proda NIN nekome iz srpskih provladinih krugova i da je ovaj transfer na gospođu Jelenu Drakulić Petrović blagi prelaz. Možete li da komentarišete ova gledišta i možemo li očekivati da NIN bude prodat opet u izvesnom periodu? Vi ste i poslodavac gospođi Drakulić Petrović, imate li informacije o njenim planovima za NIN?

„Ne komentarišemo glasine“.

Imate li u nekoj zemlji sličnu situaciju kao u Srbiji da je vaš visokopozicionirani zaposleni u isto vreme i medijski vlasnik?

„Ne komentarišemo detalje o vlasništvu“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi