Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ćirilovanje.srb od danas je na društvenim mrežama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

23. 01. 2024.

Izvor: UNS

Ćirilovanje.srb od danas je na društvenim mrežama

Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je 2011. godine sajt „Ćirilovanje.srb“, a sada novosti o ćirilici sa ovog sajta možete pratiti i na istoimenim stranicama na Fejsbuku i Instagramu.

Na „Ćirilovanje.srb“ UNS objavljuje originalne tekstove o ćirilici i očuvanju jezika, ali prenosi vesti iz medija o ovoj temi. U pitanju je jedan od prvih sajtova na kome se obrađuju teme o upotrebi ćirilice u javnoj sferi.

 

Raznolikim fontovima koji se mogu preuzeti na sajtu, UNS je nastojao da korišćenje ćirilice učini lakšim i da ukaže na lepotu ovog pisma. Čitaocima su dostupni rukopisi Iva Andrića, Isidore Sekulić, Laze Kostića i patrijarha Pavla i moguće je besplatno ih preuzeti i njima pisati u Vordu. 

Pored rekonstrukcija rukopisa, urađen je i novi ćirilički font – Veternica.  Projekat je podržalo Ministarstvo kulture, a fontove su uradili studenti Filološko - umetničkog fakulteta iz Kragujevca. Studente grafičkog dizajna vodio je profesor Dragan Pešić. 

Osim originalno kreiranih fontova, na sajtu je moguće preuzeti i Tesla font koji je proizveo Muzej Nikole Tesle.

Sajt je pokrenut kako bi se promovisala ćirilica u svetu računara, ali i podsetili mladi ljudi da su mnoge znamenite ličnosti pisale upravo ćirilicom. 


Zapratite "Ćirilovanje" na Fejbuku i Instagramu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi