Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS nastavlja rekonstrukciju Doma novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 09. 2023.

Autor: A.N. Izvor: UNS

UNS nastavlja rekonstrukciju Doma novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) prošle nedelje je započelo rekonstrukciju poslednje dve prostorije u zgradi Doma novinara koje nisu renovirane. U tim prostorijama promenjena je elektroinstalacija i uveden je mrežni optički internet, a u toku je zamena dotrajalih prozora aluminijumskim sa trostrukim staklima.

„Sada će i taj prostor biti doveden u maksimalno funkcionalno stanje. Troškovi radova iznose oko 800 hiljada dinara. Za dve decenije u obnovu Doma novinara uložili smo oko milion evra. Za ovoliko ulaganje u zgradu koja ima status spomenika kulture nismo imali nikakve olakšice. Naprotiv, 'kažnjeni' smo enormnim porezom na imovinu koji je za 2019. i 2020. godinu iznosio oko 300 hiljada dinara mesečno“, kaže za sajt UNS-a generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović.

Brajović je istakao da se nada da ćemo smoći snage da obnove i fasadu sa ulične strane i stvore uslove da zgrada bude prilagođena i osobama sa invaliditetom

Domar UNS-a Milovan Agatonović Aga, koji od početka učestvuje u rekonstrukciji Doma novinara, kaže za sajt UNS-a da očekuje da radove do ponedeljka privedu kraju.

„Drago mi je da radove privodimo kraju jer je sve bilo dotrajalo. Krečenje je već počelo i sve završavamo do ponedeljka. Osećam se ispunjeno kad vidim da sve lepo funkcioniše i da su svi stanari zadovoljni“, rekao je on.

Agatonović kaže da svaki deo Doma novinara doživljava kao svoj dom.

„Dom novinara je moja kuća. Već 40 godina svaki dan u celosti provodim tu. Zato o Domu novinara vodim računa kao o svojoj kući. Tu sam i uveče, i ujutru, i kad prokišnjava, i kad nešto treba da se popravi. Svako ko radi u Udruženju ili boravi u Domu novinara na mene se može osloniti kao na člana porodice“, rekao je Agatonović, koji je učestvovao u rekonstrukcijama od kada su započele, 2002. godine.

Podsetimo, najpre je UNS uradio novu fasadu sa termoizolacijom na dvorišnoj strani zgrade. Narednih godina rađena je rekonstrukcija svih spratova Doma novinara i obnovljene su kompletne elektro, vodovodne, telefonske i instalacije za grejanje.

Zamenjeni su i radijatori na prvom spratu, uređene su podrumske prostorije, ugrađeni su klima uređaji u sve prostorije.

U poslednjih 18 godina kompletno su zamenjene elekrične, vodovodne, kanalizacione i telefonske instalacije. Sve kancelarije imaju kablovski optički internet, ugrađena je i oprema za protivpožarnu zaštitu. Zamenjeni su podovi na svim spratovima, rekonstruisani su sanitarni čvorovi, uveden je video nadzor u celoj zgradi. Lift koji je postavljen 1935. godine je takođe prilagođen savremenim potrebama.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi