Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ministarstvo ponovo odbilo da dostavi UNS-u biografije kandidata za medijske komisije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

25. 09. 2023.

Autor: A.Ničić Izvor: UNS

Ministarstvo ponovo odbilo da dostavi UNS-u biografije kandidata za medijske komisije

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija ponovo je donelo rešenje kojim odbija da Udruženju novinara Srbije (UNS) dostavi profesionalne biografije kandidata za članove komisija za medijske konkurse, i to dvadeset dana nakon što je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti poništio prvobitno rešenje Ministarstva sa istom odlukom.

Ovog puta, Ministarstvo je obrazložilo da rešenja o imenovanju članova komisija već sadrže podatke koji su relevantni, a da interes javnosti da zna ko se prijavio za učešće u komisijama koje odlučuju o raspodeli sredstava ne preovlađuje u odnosu na pravo na privatnost tih osoba. Ministarstvo je ponovo istaklo da kandidati za članove komisija nisu dali saglasnost da se dele njihovi podaci.

Inače, ovo obrazloženje je paradoksalno ako se uzme u obzir činjenica da se Članom 25 novog Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima propisuje da biografije svih prijavljenih kandidata za članove komisija treba da budu objavljene na sajtu Ministarstva i na veb portalu Jedinstvenog informacionog sistema za sprovođenje i praćenje sufinansiranja projekata u oblasti javnog informisanja.

To znači da će, ako ova odredba uđe u Zakon, podaci o kandidatima koji su se prijavili za učešće i komisijama za ocenjivanje medijskih projekata svakako biti javni.

Podsetimo, UNS je u zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja Ministarstvu informisanja i telekomunikacija tražio profesionalne biografije svih kandidata koji su predloženi ili su se prijavili da ove godine budu članovi komisija koje odlučuju o raspodeli budžetskog novca za medijske projekte.

Ministarstvo je ovaj zahtev UNS-a odbilo, a obrazloženje je i tada bilo da informaciju ne mogu dostaviti jer se radi o podacima o ličnosti, koji se mogu deliti samo ako osobe na koje se ti podaci odnose pristanu na to.

UNS se zbog toga žalio Povereniku, koji je žalbu UNS-a uvažio i poništio odluku Ministarstva.

Poverenik je tada naveo da je Ministarstvo trebalo da prethodno utvrdi da li su ispunjeni uslovi za ograničenje slobodnog pristupa traženim informacijama i da navede koji su uslovi u pitanju.

Poverenik je istakao da informacije koje se odnose na imenovane članove komisija treba da budu dostupne javnosti, jer su u pitanju osobe koje ocenjuju projekte u oblasti javnog informisanja. Nesumnjivo je, naveo je Poverenik, da UNS traži informacije u vezi sa radom izabranih članova medijskih komisija, a ne u vezi sa njihovim privatnim životom.

Kada je reč o osobama koje su prijavljene na konkurs za članove komisija za ocenjivanje projekata, a nisu izabrane, Poverenik smatra da Ministarstvo treba da proceni „da li postoji preovlađujući interes javnosti da zna, u odnosu na pravo na privatnost“.

Ministarstvo je, kako se navodi u rešenju, „diskrecionim pravom“ odlučilo da ne preovlađuje. Nameće se pitanje: Zašto je Ministarstvo u rešenjima o izboru članova komisija objavilo biografije odabranih kandidata iako oni nisu pristali na to? Nejasno je i kako će Ministarstvo na svojoj jedinstvenoj platformi objavljivati profesionalne biografije kandidata, kada u rešenju navodi da se deljenjem tih podataka krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi