Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Vidojković: Situacija nije bolja, Srbiju ne vidim više kao mesto za život
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 07. 2023.

Autor: A.N. Izvor: UNS

Vidojković: Situacija nije bolja, Srbiju ne vidim više kao mesto za život

Novinar, kolumnista „Danasa“ i koautor podkasta „Dobar, loš, zao“ Marko Vidojković, koji je zbog pretnji smrću u martu napustio Srbiju, na pitanje Udruženja novinara Srbije (UNS) da li su mu pružene neke bezbednosne garancije kako bi mogao da se vrati rekao je da situacija nije bolja i da Srbiju više ne vidi kao mesto za život, već je posećuje samo povremeno.

„Situacija nije bolja, naprotiv. Sad sam pod zaštitom udruženja pisaca PEN i rezident sam jedne zapadne zemlje. U Srbiju svraćam jednom u dva meseca na nekoliko dana i ne vidim je više kao mesto za život“, rekao je Vidojković UNS-u.

Zbog pretnji koje je Vidojković dobijao preko društvenih mreža, svetsko udruženje pisaca PEN internešnel pomoglo je da on i njegova porodica u martu budu preseljeni na bezbednu lokaciju.

UNS, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Koalicija za slobodu medija su zbog toga pre četiri meseca tražili od policije i tužilaštva da efikasno istraže sve pretnje smrću koje je dobio Vidojković, odnosno, da pronađu počinioce i pokrenu postupke kako bi bezbedno mogao da živi i radi.

Inače, njegovo ime nalazi se na listi 115 najugroženijih pisaca na svetu u 2022. godini, koju je objavio PEN.

„Kontinuirane pretnje Vidojkoviću došle su nakon neprestanih orkestriranih napada na pisce i novinare u Srbiji, od strane državnih i drugih aktera, s ciljem da ućutkaju njihov kritički rad i izveštavanje”, naveli su tada iz PEN-a u obrazloženju, zbog čega se Vidojković našao na listi najugroženijih pisaca na svetu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi