Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Komemoracija Dušanu Tepšiću: Smrt kolege Tepšića simbol nekažnjivosti zločina nad novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

21. 07. 2023.

Autor: K.K.N, A.N. Izvor: UNS

Komemoracija Dušanu Tepšiću: Smrt kolege Tepšića simbol nekažnjivosti zločina nad novinarima

„Mesto pogibije Dušana Tepšića simbol je stradanja novinara i nekažnjivosti zločina nad novinarima i medijskim radnicima. Njegovo i stradanje drugih novinara možemo smatrati zločinom koji se dogodio dvaput - kada je novinar ubijen i kada za to ubistvo niko nije odgovarao“, rekao je predsednik Izvršnog odbora UNS-a Slobodan Radičević na komemoraciji novinaru i nekadašnjem članu UNS-a Dušanu Tepšiću, koja je održana danas u Obudovcu kod Šamca.

Dušan Tepšić poginuo je na novinarskom zadatku, 22. novembra 1992. godine u Obudovcu kod Šamca, u hrvatskom raketnom napadu na koridor.

Radičević je na komemoraciji rekao da je okupljanje kolega i prijatelja na mestu pogibije ovog ratnog reportera sa Korduna znak da postoje oni koji nastoje da se ne zaborave novinari i medijski radnici koji su stradali zbog profesionalnog obavljanja svog posla.

 

 

„Od tada je prošla 31 godina, ali nije ni blizu kažnjavanje počinilaca. Ipak, to ne sme da nas obeshrabri i nemamo pravo da odustanemo od stalnog insistiranja i pitanja, kako vlastima u državama bivše Jugoslavije gde su novinari ubijani i kidnapovani, tako i međunarodnoj zajednici: Kada će biti otkriveni i osuđeni oni koji su počinili zločine nad novinarima?“, rekao je Radičević.

Prisutnima se pored Radičevića, obratio i Tepšićev prijatelj i novinar Radio Beograda Vujadin Polojac, koji je zajedno sa Tepšićem radio u Radiju Petrova gora. Snimljenom porukom o Tepšiću je govorila i Nada Jakišić,  tadašnja urednica na ovom radiju.

Predsednik Saveza boraca Šamca Radovan Zoranović prisutnima je pročitao deo svog ratnog  dnevnika, u kome je 22. novembra 1992. godine u popodnevnim časovima zabeležio pogibiju Tepšića. Zoranović je za vreme rata bio komandant bataljona Druge Posavske brigade.

 

 

Podsetimo, Dušan Tepšić bio je novinar srpskog Radija „Petrova Gora“ iz Vrginmosta ,a tokom rata bio je dopisnik sa Korduna, Banije i iz Knina. Imao je 30 godina kada je njegov automobil pogodila granata.

 

O stradanju ovog novinara sada svedoči spomen-ploča postavljena u okviru Spomen-kompleksa u Obudovcu.  Postavljanje ploče inicirao je novinar koji sada živi u Čikagu Svetozar Dančuo.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi