Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Milan Pantić ubijen je pre 22 godine, znamo ubicu, tražimo pravdu da zajedno sa nalogodavcima završi u zatvoru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

11. 06. 2023.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Milan Pantić ubijen je pre 22 godine, znamo ubicu, tražimo pravdu da zajedno sa nalogodavcima završi u zatvoru

Borba između dobra i zla u kojoj ubica novinara Milana Pantića živi nekažnjeno, zna da se zna ko je, ali to ne znaju njegove komšije, porodica i srpsko društvo, jer nema optužnice, a za kaznu je potreban sud, traje 22 godine. Isto toliko ostaju skriveni i nalogodavci kojima je skromni jagodinski novinar, kako se sumnja, bacao previše svetla na zakulisne radnje koje su se odvijale prilikom privatizacije cementare Novi Popovac.

Na groblju i ovog 11. juna uz suprugu Živku i sina Nemanju stala je novinarska zajednica.

Redom su novinari palili sveće ispod fotografije na nadgrobnoj ploči na kojoj Milan Pantić skoncentrisano gleda na pisaću mašinu i kuca tekst.

Jedan za drugim u tišini tako su počast odavali predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić, predsednik Izvršnog odbora UNS-a Slobodan Radičević, predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija Stevan Ristić, generalni sekretar UNS-a Nino Brajović. Jagodinski novinari i Pantićevi prijatelji ostavljali su bukete, po cvet, zapalili sveću. Direktor medijske kuće „Novi put“ Bata Vujić, stari novinar Relja Milanović, dopisnica „Večernjih novosti“ Zorica Gligorijević...

Posle groblja po cvet su ostavili na pločniku ulaza u zgradu u kojoj je Pantić živeo i gde ga je plaćeni ubica dočekao.

Ruže su ostale oslonjene na zid na kom je ploča i tekst: „Na ovom mestu je mučki usmrćen neumorni tragalac za istinom“.

Kod biste Milana Pantića razvijen je transparent sa porukom „Istina je naša pobeda“.

Sa istim transparentom kroz Beograd su nedavno predstavnici međunarodnih i domaćih novinarskih organizacija prošli put kojim je koračao Slavko Ćuruvije na dan ubistva.

Predsednik UNS-a Živojin Rakočević rekao je da ako nema pravde za najpoštenijeg među nama, onda naše društvo nema budućnost.

Novinar Milan Pantić je, reči su Rakočevića, simbol pravde, istine i borbe protiv korupcije.

„Onog trenutka kada tužilaštvo konačno preuzme slučaj znaćemo da smo krenuli ka nadi. Ukoliko Tužilaštvo za organizovani kriminal ne počne da radi stajaćemo pred zidom nepravde, neistine i čini mi se dubokog poniženja koje će frustrirati trajno ne samo ovu zajednicu nego kompletno naše društvo“, rekao je Rakočević.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić podsetio je da je prošlo tri godine od kada su objavili da je ovaj slučaj policijski razrešen.

„Tri godine očekujemo da specijalno Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme vođenje ovog slučaja kako bi podiglo optužnicu i kako bi se sudilo naručiocima i počiniocima ovog zločina... Istina je naša pobeda, da. Ali mi tu istinu već znamo. Nama je važna pravda u ovom slučaju. Počinioci i nalogodavci u zatvor“, rekao je Veran Matić.

U jagodinskoj biblioteci je Bata Vujić pročitao obrazloženje žirija koji je novinaru sa Kosova i Metohije Dimitriju Mirkoviću ove godine dodelio nagradu za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“.

„Tokom živog uključenja za TANJUG 29. maja ove godine povodom sukoba KFOR-a i građana Zvečana Mirkoviću je šok bomba eksplodirala kraj noge. Uprkos tome on je od redakcije zatražio da ispriča šta se dešavalo pa tek onda da zatraži lekarsku pomoć“, pročitao je Vujić.

Plaketa koju dodeljuje Kompanija „Novosti“ biće Mirkoviću uručena naknadno, jer je bio sprečen da dođe u Jagodinu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi