Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Uručena nagrada UNS-a za feljton: Individualizam je spojio dobitnicu Branislavu Milunov i Peru Todorovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 05. 2023.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Uručena nagrada UNS-a za feljton: Individualizam je spojio dobitnicu Branislavu Milunov i Peru Todorovića

„Zrnce mudrosti Duška Radovića kaže da je svaki novi dan ili kazna ili nagrada za ono što smo uradili. Za mene je ovaj dan velika nagrada. Ja sam ovaj dan i ja sam ova nagrada“, rekla je novinarka Branislava Milunov kojoj je danas u Novinarskoj kući Pere Todorovića u Vodicama kod Smederevske Palanke za feljton „Slušate sada Studio B“ uručena nagrada Udruženja novinara Srbije (UNS) koja nosi ime njegovog drugog predsednika i urednika „Malih novina“.

Branislava Milunov je nagradu posvetila tadašnjem „Studiju B“ i svim junacima feljtona. Sa nekima od njih se, dodala je, i sada svake godine sastaje na dan kada je ova medijska kuća krenula sa radom.

„Mnogi od njih više nisu sa nama, a sa mnogima se i sada družim i sastajem prvog aprila. Tu nastaju nove priče. Feljton se nastavlja. Nije završen ni u slici ni u tonu. Javljaju se ljudi koji su slušali Studio B i imaju nešto zanimljivo da kažu. Onda to čuvam da bi se feljton jednog dana proširio u knjigu“, rekla je Milunov.

Kada je pisala o Studiju B, nameravala je, kaže za sajt UNS-a, da priče koje oslikavaju istorijat ovog radija budu deo knjige. Dodala je da planira da ovo, kako ga je žiri nazvao, „svedočanstvo o radijskoj revoluciji“ jednog dana i ukoriči.

„Za kvalitetnu knjigu su neophodna i finansijska sredstva. Zasad sam zadovoljna time što je dnevni list objavljivao feljton i što se i danas u nastavcima objavljuje na sajtu UNS-a“, rekla je Milunov.

Da feljton „Slušate sada Studio B“ zbog značaja zaslužuje da bude ne samo knjiga već i udžbenik novinarstva u obrazloženju je naveo žiri koji je odlučivao o nagradi.

Predsednica žirija Branislava Džunov rekla je da feljton predstavlja jedinstven dokument o mediju koji je za mnoge slušaoce bio član porodice.

„Branislava Milunov je pažljivo, sa strpljenjem i spoznajom koliko je to važno, sakupila uspomene na prve dve decenije postojanja radija Studio B, koji je bio simbol vremena, pomerao standarde i modernim izrazom osvajao slušaoce. Pišući čisto i novinarski pregledno, stvorila je živopisnu novinarsku priču, koja stilski podseća na rad Pere Todorovića“, navodi se u obrazloženju žirija koje je pročitala.

Džunov je dodala da je feljton nastao kao spoj detaljne pretrage dokumenata i lične priče. Sve je to, kako je istakla, svrstano u pitko novinarsko štivo.

„Pohvalama dodajmo i opasku jednog od članova žirija da se integralna verzija feljtona, zbog duhovitih detalja, čita u dahu. Takođe, da poseduje novinarsku preciznost i poštuje činjenice do kojih se došlo u istraživanjima u dokumentacijama dnevnih i nedeljnih listova“, rekla je Džunov.

Nagradu je Branislavi Milunov uručio predsednik UNS-a i član žirija Živojin Rakočević koji je rekao da se dobitnica izdvojila upravo po individualizmu, što je i suština nagrade.

„Branislava Milunov je zasenila žiri koji je pažljivo razmatrao sve pristigle radove. Suština njenog rada je u individualizmu i ona se tu srela sa Perom Todorovićem, koji je bio izraziti individualac“, rekao je Rakočević.

Dodao je da su svi koji su prisustvovali uručenju učinili da Vodice danas budu novinarska prestonica Srbije.

Zato je generalni sekretar UNS-a Nino Brajović rekao da Novinarskoj kući Pere Todorovića treba „dati život“.

„Dok je nas, biće i ove nagrade. Dok je ove nagrade, zavičajci, lokalana samouprava i UNS brinuće da ova kuća bude važno mesto i na novinarskoj i na turističkoj mapi. Ovom domu treba dati život kao što je Pera Todorović dao život srpskom novinarstvu“, dodao je Brajović.

Sa tim je bila saglasna i zamenica predsednika Opštine Smederevska Palanka Đurđina Mladenović koja je dodala da se nada da će se i u narednim godinama ova kuća živeti i slaviti ime Pere Todorovića.

Uručenju nagrade prisustvovali su i potpredsednica UNS-a Olivera Milošević, član Uprave UNS-a Goran Avramović, poznati novinari iz Smederevske Palanke Dragoljub Janojlić i Slobodan Todorović, kao i nekadašnji novinar i urednik „Studija B“ Petar Peca Petrović, koji je Milunov podstakao da piše feljton. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi