Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Violeti Dimitrić i Milanu Kneževiću uručeno priznanje „Zlatni beočug”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

10. 05. 2023.

Autor: A.N. Izvor: UNS

Violeti Dimitrić i Milanu Kneževiću uručeno priznanje „Zlatni beočug”

Novinarima i članovima Udruženja novinara Srbije (UNS), autorki emisije „Ni crno ni belo“ Violeti Dimitrić i filmskom i televizijskom reditelju Milanu Kneževiću, u Narodnom pozorištu je uručena nagrada Kulturno-prosvetne zajednice „Zlatni beočug” za dopirnos kulturi Beograda.

Žiri koji je odlučivao o nagradi naveo je da je Violeta Dimitrić dugogodišnjim novinarskim radom doprinela razvijanju i promociji kulturnih vrednosti u medijima, dok je Milan Knežević to činio prvenstveno rediteljskom delatnošću.

Za Dimitrić se u obrazloženju dodaje da je svojom emisijom "Ni crno ni belo", izrazito edukativne prirode, javnost upoznala sa ličnostima koje su važne za srpsku kulturu.

„Njena emisija u trajanju od pola sata dostigla je broj od 400 izdanja koja se repriziraju tri puta nedeljno na televiziji Kopernikus, od 2013. godine čime unapređuje kulturne sadržaje medija u Beogradi i Srbiji. U emisiji predstavlja stvaralaštvo vodećih ličnosti srpske kulture i promoviše tradicionalne vrednosti“, obrazložio je žiri.

Violeta Dimitrić je bila novinarka i na televizijama RTS, Hepi, Zdravlje, Most, Sat, kao i na Radiju Laguna.  Pisala je i za listove „Duga“, „Politika“, „Nada- Večernje novosti“, „Lisa“, „Lisa - lepa i srećna“, „Ona“ i „Frankfurtske vesti“.

Dimitrić je doprinos kulturi, osim novinarskim radom, dala i književnim stvaralaštvom. Objavila je dve zbirke poezije „Pločnici snova“ i „Umiruća ljubav“.

Novinarskim dokumentarnim formama, ali i režiranjem naučnih, muzičkih, kulturnih, eksperimentalnih i dramskih programa, srpsku tradiciju je u svetu predstavljao i Milan Knežević.

Posebnu pažnju TV publike izazvali su njegovi filmovi iz ratnog vihora 'Libana' (1985) i 'Irana' (1986). Dokumentarni film 'Komandosi smrti' o samoubicama iz libanskog ratnog parka uspešno je prikazan 1986. godine na Međunarodnom TV festivalu u Monte Karlu, a potom na TV ekranima širom sveta. Film 'Poste Restante' (1986) o avganistanskim izbeglicima uvršten je u fond filmova UNCHR. Godine 1988. režira igrani film i TV seriju za decu 'Rođaci iz Lazina' koji su godinu dana kasnije uspešno prikazani na festivalu u Kini, Iranu, Argentini i Francuskoj", istakao je žiri u obrazloženju.

Osim Violete Dimitrić i Milana Kneževića, priznanje „Zlatni beočug“ dobili su i književnici Vesna Kapor i Vladimir Kecmanović, akademski slikar i grafičar Bogoljub Đokić, glumac Miloš Đorđević, kompozitor Milan Đurđević, operski pevač i direktor Opere Narodnog pozorišta Nikola Mijailović, kao i Omladinsko pozorište „DADOV“.

Priznanje „Izvanredni Zlatni beočug“ dobili su filmski i televizijski reditelj Milan Knežević, profesor srpskog jezika dr Aleksandar Milanović i književni istoričar i kritičar mr Jovan Pejčić.

O nagradi je odlučivao žiri od 18 članova, a predsednik je bio prof. dr Zoran Avramović, sociolog kulture.

„Zlatni beočug“ je, kako navode iz Kulturno-prosvetne zajednice priznanje koje kontinuirano povezuje sve koji duhovni život Beograda i Srbije čine uspešnijim. Dodeljuje se umetničkim stvaraocima, organizacijama i institucijama za trajni doprinos kulturi grada Beograda.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi