Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Tri godine od smrti prvog novinara koji je vodio emisiju dok je leteo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

23. 02. 2023.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Tri godine od smrti prvog novinara koji je vodio emisiju dok je leteo

Zoran Modli, radijski novinar i pilot čiji je glas ostavio trag i u etru i u atmosferi, preminuo je na današnji dan pre tri godine. Emisije „Ventilator 202“ i Zakon akcije i reakcije (ZAIR) i dalje se prepričavaju na socijalnim platformama, za koje je i sam Modli je predvideo da će produžiti ne samo život njegovim emisijama već i radiju uopšte.

„Program vodli Zoran Modli“, slogan je po kojem su Modlijeve emisije postale prepoznatljive publici.

Kao što slušaoci slušaju radio radeći neki posao, Zoran Modli je vodio emisiju dok je upravljao avionom. Radijska emisija „Ventilator 202“ bila je prva radijska emisija posvećena računarima. Bila je i mala riznica prvih demo snimaka bendova novog talasa.

Modli je karijeru počeo kao disk-džokej, a sedamdesetih godina prošlog veka je sa Borom Đorđevićem osnovao grupu „Hajduk Stanko i jataci“. I njegova novinarska karijera je tako, baš kao i radio, bila usko povezana sa muzikom i tehnologijom. Modlijeve špice i džinglovi bili su zaštitni znak "Dvestadvojke".

Prkosio je uobičajenom i svakodnevnom, pomerao granice i dao Trećem Njutnovom zakonu novu, radijsku dimenziju. Emisiju Zakon akcije i reakcije (ZAIR) posvećenu tehnološkim inovacijama pokrenuo je 2000. godine. Emisija se najduže emitovala na Radiju Laguna, a od 2002. godine, dostupna je i na internetu. Emisiju je snimao sve do smrti 2020. godine. Preminuo je nakon kraće i teške bolesti.

„Za njega je avion bio sličan ptici, a radio talasi prirodno okruženje u kome je suvereno pilotirao, otkrivajući čari muzike, tajne kilo, mega i ostalih bajtova, ali i svog poimanja "ZAIRSKOG" viđenja sveta koji nas okružuje“ napisano je na Fejsbuk stranicama Modlijanum i Stari dobri studio B, čiji administratori i dalje u arhivama čuvaju video i audio snimke i fotografije ovog, kako kažu „igrača mikrofonom“.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

28.02.

2023.

anonymous [neregistrovani] u 08:07

Velikan

Imao sam čast da pre 50 godina na Kalemegdanskoj terasi prisustvujem takmičenju za izbora najboljeg diskdzokeja (voditelja) Jugoslavije. Uživo sam slušao najbolje u SFRJ Zorana Modlija, Aleksandra Acu Davinića, Ivana Balenta Tratinčicu, Voju Šiljaka, Maksu, Ćućuza... Uz Modlija sve velikan do velikana.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi