Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ruski sindikat novinara privremeno isključen iz Međunarodne federacije novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

23. 02. 2023.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Ruski sindikat novinara privremeno isključen iz Međunarodne federacije novinara

Izvršni odbor Međunarodne federacije novinara (IFJ) je doneo odluku da privremeno isključi Ruski sindikat novinara (RUJ) iz IFJ-a zbog, kako su naveli, formiranja ogranaka RUJ-a u anektiranim ukrajinskim oblastima. IFJ je ovaj korak RUJ-a ocenio kao postupanje suprotno principima i ciljevima Federacije.

Odluka je doneta nakon što je više od dve trećine prisutnih članova glasalo za isključivanje RUJ-a iz IFJ-a.

Konačnu odluku o isključivanju nekog člana iz ove federacije može doneti samo kongres, navodi IFJ. Član se, kako se dodaje u saopštenju, može žaliti na odluku kongresu, koji će potvrditi ili poništiti odluku. U međuvremenu će RUJ biti suspendovan iz članstva.

„IFJ je organizacija izgrađena na međunarodnoj solidarnosti, na principima saradnje između sindikata članica i poštovanja prava svih novinara. Osnivanje četiri ogranka Sindikata novinara Rusije na anektiranim ukrajinskim oblastima jasno je razbilo ovu solidarnost i posejalo podele među sestrinskim sindikatima“, rekla je predsednica IFJ-a Dominik Pradali.

Pradali se osvrnula na istupanje udruženja novinara Norveške, Finske, Islanda i Danske iz IFJ-a i dodao da su pojedine članice smatrale da je trebalo brže doneti odluku o isključenju Rusije iz IFJ-a.

„Ima onih koji kažu da je trebalo brže delovati. Za nas je takođe važno da postupamo striktno u skladu sa našim pravilima i statutom koji garantuje da nijedno povezano lice ne bude podložno proizvoljnoj zloupotrebi moći. Imali smo pritužbu, ispitana je i, na osnovu činjenica, odlučili smo da isključimo RUJ“, navela je Pradali.

Razgovor sa udruženjima četiri nordijske zemlje koja su odličila da istupe iz IFJ-a i pružanje podrške nezavisnim novinarima izdvojila je kao najvažnije ciljeve ove organizacije u predstojećem periodu.

„Sada je potrebno da hitno pronađemo načine da podržimo nezavisne novinare unutar i izvan Rusije koji su u opasnosti ili im je potrebna pomoć, nastavimo da pružamo solidarnost našim dvema ukrajinskim filijalama i razgovaramo sa četiri članice koje su najavile da će istupiti iz IFJ-a. Cilj je da osiguramo izgradnju najjačeg mogućeg glasa za novinare i slobodu medija", rekla je Pradali.

Predsednik RUJ-a Vladimir Solojov ocenio je ovu odluku kao političku i rezultat ultimatuma nordijskih zemalja koje su istupile iz IFJ-a

Odluka je čisto politička, doneta nakon ultimatum severnih sindikata novinara (udruženja Norveške, Finske, Islanda i Danske). Rukovodstvo IFJ je prekršilo povelju federacije", rekao je Solojov za agenciju TAS.

Celokupnu situaciju, kako kaže, posmatra kao težak finansijski udarac za IFJ.

„Ako nam članstvo bude zamrznuto, prestaćemo da plaćamo veoma velike godišnje naknade. U slučaju da severnjaci ispune svoje pretnje i takođe napuste federaciju, finansijski udarac za nju će biti jednostavno poražavajući. “, rekao je.

Inače, udruženja novinara iz Norveške, Finske, Danske i Islanda saopštila su da se povlače iz IFJ-a zbog, kako su naveli, prisustva RUJ-a u ovoj federaciji i netransparentnog donošenja odluka.

„Do kulminacije je došlo kada je IFJ pasivno prihvatio uspostavljanje Ruske unije novinara u nekoliko oblasti u Ukrajini koje je anektirala Rusija. Na ovo smo ukazali predstavnicima IFJ-a, ali ništa nije preduzeto, Ne možemo biti deo takve organizacije“, saopštio je tada predsednik NJ-a Dag Idar Trigestad.

Iz Švedske unije novinara (SJF) naveli su da su zbog ovih postupaka zahtevali zajedno sa ostalim nordijskim novinarskim udruženjima da RUJ bude suspendovan iz IFJ.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi