Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Novinari na profesionalnom hodočašću: Čuvajmo Dimitrija Davidovića od zaborava
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

15. 02. 2023.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Novinari na profesionalnom hodočašću: Čuvajmo Dimitrija Davidovića od zaborava

Prvi urednik Novina serbskih Dimitrije Davidović je Srbiji 1835. godine podario najliberalniji ustav u Evropi, ali je poslednje tri godine života pao u zaborav, što je i danas sudbina ovog velikog čoveka, rekla je danas potpredsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Olivera Milošević na polaganju venaca na njegov grob u Smederevu. Ipak, prisutni novinari su ukazali na to da njegov rad meću kolegama nikad neće biti zaboravljen.

„Nažalost, niko od zvaničnika države se ni ove godine ne seća ustavotvorca i oca srpskog novinarstva, ali to činimo mi zajedno sa vama i beležimo ovaj važan trenutak. Dimitrijev život je bio kratak. Trajao je 48 godina. Bio je izuzetno plodotvoran, ali i tužan. Umro je u Smederevu, gde je proveo svoje poslednje tri godine života, koje su možda bile i najnesrećnije jer je pao u potpuni zaborav. Mislim da je potpuni zaborav i danas sudbina ovog velikog čoveka“, rekla je Olivera Milošević.

Da je čuvanje oca srpskog novinarstva važno za novinarsku profesiju, a poseta mesta gde počiva svojevrsno profesionalno hodočašće rekao je potpredsednik UNS-a Slobodan Ćirić

„Mislim da bi mnogi od nas trebalo da se pojave na jednom ovakvom mestu i da sebi, nezavisno od redakcija, politike, ministarstava, regulatornih tela, postave nekoliko životnih karijernih pitanja - Da li sam radeći novinarski posao bio tragač za istinom ili držač mikrofona? Radim li u javnom interesu ili sam društveno-politički radnik koji brani partijske inerese? Da li sam se borio za novinarske standarde i novinarski kodeks ili sam prodao veru za večeru?“, dodao je Ćirić.

 

Ipak, Ćirić smatra da se neki novinari mogu smatrati baštinicima Davidovićevih principa. Jedan od njih je, kako je odlučio UNS prošle godine, upravo urednik Radio Beograda 2 Radoman Kanjevac. Kao laureat UNS-ove nagrade koja nosi ime Dimitrija Davidovića, Kanjevac se zahvalio ovom uduženju što čuva kulturu sećanja na oca srpskog novinarstva.

Davidović je, rekao je Kanjevac, bio istovremeno svetitelj za novinarstvo i revolucionar.

"Davidović je rođen 1789. godine kada je počela Francuska revolucija, a moglo bi se reći da je i sam bio veliki revolucionar. Bio je i prvi od svetitelja srpskog novinarstva, pošto je završio tako tužno. Svetitelji su stradali za hrišćanstvo, a on za novinarstvo. Ceo svoj život je žrtvovao za nešto što je bilo velika epoha“, dodao je Kanjevac.

 

Avgusta ove godine obeležava se 210 godina od nastanka Novina serbskih, čiji je osnivač i prvi urednik bio Davidović. Ipak, u ovom listu nije objavljena vest da je preminuo.

„Kada obeležavamo 210 godina od osnivanja Novina srpskih, treba se setiti da te novine nisu objavile čak ni vest o njegovoj smrti, a to je nešto što toliko liči na nas, na naše greške u istoriji. Njihovo ishodište je da niko od nas nije dovoljno cenjen i poštovan od svih. Svakome se nađe neka mana“, rekao je Kanjevac.

Ličnosti kao što su Dimitrije Davidović, Dimitirije Frušić i Laza Kostić za nekoga ostaju zaboravljene, a novinarima su uzor da budu svestrani, obrazovani i principijelni rekao je generalni sekretar UNS-a Nino Brajović. Dodao je da je rad Davidovića poruka da novinari ne treba da budu ničije sluge, već samo da služe profesionalnim standardima.

„Imali smo sreću da je prvi tvorac Novina Srbskih bio erudita i dobar ustavopisac. Pokrenuo je i službeni glasnik, koji je istovremeno bio i informativno glasilo. Pre toga je Novine srbske uređivao u Beču sa Dimitrijem Frušićem, koji je takođe ličnost koju ne smemo da zaboravimo. Za novinare je bitno da su naši preci i osnivači novinarstva poput Dimitrija Davidovića i Laze Kostića bili obrazovani ljudi koji su govorili više jezika i bili veliki patriote. Za Davidovića kažu da je bio sav Srbin, a ja kažem da je bio i sav novinar“, istakao je Brajović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi