Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Preminuo Predrag Cvetković
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

10. 02. 2023.

Autor: Dragoljub Janojlić Izvor: UNS

Preminuo Predrag Cvetković

U Opštoj bolnici "Stefan Visoki" u Smederevskoj Palanci, posle duže i teške bolesti, preminuo je novinar i pisac Predrag Cvetković.

Rođen je 1942. godine u Glibovcu, gde je završio osnovnu školu, a gimnaziju u Smederevskoj Palanci.Studirao je jugoslovensku književnost i srpski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Novinarstvom se bavio od 1964. godine, radeći kao dopisnik Radio Beograda, "Večernjih novosti" i "Borbe". Godine 1969. zasnovao je radni odnos u lokalnom listu "Naša  komuna" i u Smederevskoj Palanci proveo ceo radni vek.

Prošao je sva novinarska zvanja: od novinara saradnika do glavnog i odgovornog urednika. Jedan je od osnivača Radio "Jasenice" i TV "Jasenica," čiji je bio  i prvi predsednik Upravnog odbora.

Bio je član Saveza novinara Jugoslavije i član Udruženja Srbije. Nedelju dana pre tužnog kraja overio je novinarsku legitimaciju za 2023. godinu. Nosilac je više društvenih priznanja među kojima i Ordena za rad sa srebrnim vencem.

Više od pet godina prikupljao je građu za monografiju o Karađorđevom vojvodi i nesuđenom srpskom voždu Stanoju Stamatoviću Glavašu, koja je doživela više izdanja. Kao autor potpisao je i knjigu o čuvenom narodnom pesmotvoru  Vladimiru Vlaji Miliću.  Iz njegove književne radionice izašla je i knjiga "Kuća Cvetkovića", "Moj otac Milenko svirač" i  monografija Osnovne škole "Stanoje Glavaš" u Glibovcu. Nažalost nije dočekao da objavi i svoje prozno delo među čije korice je sabrao svoje literarne radove iz gimnazijskih dana i reportaže objavljene u lokalnom listu "Naša komuna".

Bio je član Saveza književnika u otadžbini i rasejanju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi