Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  „Peta frekvencija“ neće biti dodeljena u roku koji je predviđen konkursom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

29. 11. 2022.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

„Peta frekvencija“ neće biti dodeljena u roku koji je predviđen konkursom

U konkursu za izdavanje dozvole za nacionalnu pokrivenost navodi se da će REM odlučiti koja će televizija dobiti „petu frekvenciju“ „u roku od najkasnije 30 dana od dana objavljivanja liste svih podnosilaca prijava“, odnosno, do 2. decembra. Ipak, predstavnica Saveta REM-a Višnja Aranđelović kaže da ne očekuje da će ova odluka biti doneta u naredna tri dana već do kraja godine.

"Za dozvolu za nacionalnu pokrivenost je u startu kada smo razgovarali rečeno da će biti do kraja godine", rekla je Aranđelović, dodavši da sa datumima sednica nije upoznata.

Kada će Savet REM-a doneti odluku o dozvoli za nacionalnu pokrivenost nije poznato ni članici Saveta REM-a Juditi Popović, koja kaže da su redovne sednice Saveta nekoliko puta odlagane.

„Sve sednice koje su bile sazvane u prethodnih deset dana su odložene. Dakle, trebalo je da se održi redovna sednica koja je dvaput odlagana. Zasad ne mogu ništa zasigurno da kažem – ni kada će biti sednice, ni zašto dosad nije održana“, dodala je Popović za sajt UNS-a.

Aranđelović je za UNS rekla da je odlagana sednica na kojoj će se odlučivati o radijskoj i televizijskoj dozvoli za pokrivanje sa predajnika Avala, a ne za dozvolu za petu frekvenciju.

Za „petu frekvenciju“ neophodno pet glasova

Da bi neka televizija dobila dozvolu za nacionalnu pokrivenost potrebno je da dobije bar pet glasova od devet članova Saveta REM-a. U 2013. godini dozvola za petu frekvenciju nije dodeljena jer, nakon što je dvaput raspisan konkurs, nijedna televizija nije dobila neophodnu većinu glasova.

Aranđelović kaže da će se prilikom donošenja odluke o dozvoli za nacionalnu pokrivenost rukovoditi programskim elaboratima, ali i prethodnim ponašanjem emitera.

„Za mene su za donošenje odluke presudni program televizije i prethodno ponašanje emitera. Sada već govorimo o televizijama koje znamo i koje su prisutne, tako da se može videti kakav je njihov program“, rekla je Aranđelović.

Elaborat, utisak koji su kandidati ostavili u razgovoru, kao i poštovanje novinarskih standarda kada su u prošlosti pružali medijske usluge elementi su koje i Popović navodi kao najvažnije za donošenje odluke. Popović ističe da je neophodno videti koliko medijska kuća deluje u skladu sa zakonskom regulativom i samoregulacijom, što, kako kaže, za prve četiri dozvole za nacionalnu pokrivenost nije bio slučaj.

"Uvek očekujem da se Zakon primenjuje i da se odluke donose u skladu sa zakonima, poštujući odredbe koje ukazuju na to na koji način se odlučuje o tako bitnom nacionalnom resursu kao što je „peta frekvencija“ koja je na dnevnom redu", rekla je Popović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi