Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Za petu frekvenciju elaborate predstavile televizije BK, Kopernikus, Nova S i Kurir
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 11. 2022.

Autor: A.Momčilović , A.Ničić Izvor: UNS

Za petu frekvenciju elaborate predstavile televizije BK, Kopernikus, Nova S i Kurir

Televizije BK, Kopernikus, Nova S i Kurir su danas Savetu Regulatornog tela za elektronske medije predstavile svoje programske elaborate, a jedna od njih dobiće petu dozolu za nacionalnu pokrivenost. U toku javnih razgovora bilo je reči o kvalitetu i raznovrsnosti sadržaja, finansijskoj samoodrživosti, produkcijskim kapacitetima, ali i mogućem monopolu na medijskom tržištu.

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić i članica Judita Popović su ukazale na potencijalni monopol na medijskom tržištu ukoliko televizija Kopernikus dobije dozvolu za nacionalnu frekvenciju, jer je ova medijska kuća u vlasništvu Zvezdana Milovanovića, brata blizanca vlasnika televizija Prva i B92.

"Da li možemo pouzdano da utvrdimo da ovo neće biti kršenje Zakona o zaštiti konkurencije i da ove televizije zaista nemaju nikakve veze?", upitala je Popović.

Predstavnici Kopernikusa su negirali povezanost  ovih medijskih kuća, istakavši da su Savetu REM-a dostavili registarske spise koji dokazuju da je Zvezdan Milovanović stoprocentni vlasnik ove medijske kuće, te da ne postoji nikakva međuzavisnost sa medijskom grupom u vlasništvu njegovog brata Srđana.

"Ne postoji neka porodična skupština Milovanović koja odlučuje o svemu", dodali su čelni ljudi ove televizije, istakavši da su u pitanju potpuno odvojene vlasničke strukture - jedna sa sedištem u Beogradu, a druga u Nišu.

To što im je centrala smeštena van prestonice izdvajaju kao svoju prednost jer će na taj način, kako kažu, doprineti da priče iz raznih delova Srbije budu podrobnije predstavljene.

Kao suštinu koncepta izdvojili su pristojnost javne reči i odmerenost sadržaja.

„Bake i deke sa unucima sve vreme mogu da gledaju našu televiziju i da se nikad ne postide i promene kanal“, rekli su iz Kopernikusa.

Kao o svom doprinosu društvu, predstavnici televizije Nova S govorili su o medijskom pluralizmu.

„Kada govorimo o pluralizmu, čini mi se da se u prvi plan stavlja politički pluralizam, a mislim da je Nova S u svom elaboratu ponudila i pluralizam usmeren ka različitim kulturnim potrebama, etničkim i nacionalnim identitetima, kao i ka svemu što čini bogatstvo jednog društva“, rekli su iz ove medijske kuće.

Promena u odnosu na elaborat iz prethodnog konkursa je, kako kažu iz ove televizije, proširen zabavni program, koji će raditi Danijela Buzurović, koja je nedavno napustila televiziju Prva.

Osim o kvalitetu programa, bilo je i pitanja o rodno senzitivnom jeziku koje je predstavncima medijskih kuća danas postavio profesor Miodrag Zečević.

„Ova televizija će se usaglašavati sa svim zakonskim normama koje tada budu na snazi“, rekli su iz Nove S, a sličnu konstataciju su, odgovarajući na ovo pitanje, imali i predstvanici drugih televizija.

Iz Nove S su na pitanje člana Saveta REM-a  Milorada Vukašinovića o biznis planu, odgovorili da će im sa dozvolom za nacionalnu pokrivenost prihodi od reklama biti dovoljni za finansijsku samoodrživost.

Advertajzing i sveukupan udeo sopstvene produkcije su izdvojili kao svoje prednosti predstavnici televizije Kurir.

Iz Kurira su istakli i inicijative u okviru medijskih udruženja, koje su kako kažu, uvek nailazile „na otvorena vrata“. Osim toga, pomenuli su i saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koja će omogućiti proizvodnju programa sa verskim sadržajem.

Na javnim razgovorima sa pružaocima medijskih usluga bilo je reči i o tužbama koje je Kurir pokrenuo protiv Judite Popović i REM-a.

Kako su rekli, Popović su tužili zbog tvrdnje da ju je vlasnik ove medijske kuće Igor Žeželj na prošlom predstavljanju elaborata opsovao, što, kako kažu, nije istina. Tužili su i REM jer im nije bilo odgovoreno na pitanje sa prošlog konkursa u vezi sa tim kako su N1 i Nova S mogle da se prijave za dozvolu za nacionalnu pokrivenost, kada su bile registrovane u Luksemburgu.

Predstavnici televizije BK su prilikom predstavljanja elaborata istakli da je njihov programski cilj istinito i pravovremeno informisanje. Ova televizija će, kako kažu predstavnici ove kompanije, u fokusu imati društveno-odgovorne teme i multinacionalni sadržaj.

„Cilj nam je prvo mesto na tržištu u elektronskim medijima. Misija i vizija je oslanjanje na mlade ljude kao kadar“, rekli su iz ove televizije.

Za razliku od prošlih javnih razgovora povodom dodeljivanja dozvole za nacionalnu pokrivenost, predsednica Saveta REM-a je na inicijativu Judite Popović dozvolila da se predstavljanja televizija u celosti snimaju.

Zekić je rekla da ovoga puta neće biti obilaženja medijskih kuća, jer se tehnički kapaciteti nisu mogli značajno promeniti od prošlog puta kada su bile dodeljivane dozvole za nacionalnu pokrivenost.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi