Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ženska solidarnost na protestu ispred Informera: Ignorisanje je nasilje i bićemo još glasnije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

01. 11. 2022.

Autor: A.Ničić, M. Stojanović Izvor: UNS

Ženska solidarnost na protestu ispred Informera: Ignorisanje je nasilje i bićemo još glasnije

„Besne žene peti put, a biće toga još“, „Ne naša krv, ne naše suze“, „Ignorisanje je nasilje i bićemo još glasnije“ neke su od poruka koje su se čule na današnjem protestu „Ženske solidarnosti“ ispred redakcije dnevnog lista Informer zbog objavljivanja intervjua sa višestrukim silovateljem u kome on evocira detalje svojih zločina.

Aktivistiknje ove ogranizacije sprejom su na prolazu ispred ove medijske kuće ostavile napise među kojima je „Skidaj snimak“.

 

Uklanjanje intervjua sa silovateljem sa onlajn izdanja dnevnog lista Informer, kao i medija koji su ga preneli (Blic, Alo) osnovni je zahtev protesta. Do danas je sporan sadržaj jedino uklonila redakcija onlajn izdanja Mondo.

„Nismo dobile ništa od zahteva ali smo dobile novog ministra policije i člana tela za rodnu ravnopravnost koji je rekao „Volim novinarke koje lako kleknu“, rekla je Jelena Riznić.

 

Aktivistkinje "Ženske solidarnosti" na putu ispred redakcije Informera


Anita Marković iz „Ženske solidarnosti“ rekla je da je strategija Informera i institucija da se objavljivanje intervjua sa silovateljem i protesti zaborave. Ipak, istakla je da do toga neće doći.

„Naša poruka je vrlo jasna: Skidajte intervju! Nećemo zaboraviti i bićemo dosadne i histerične koliko treba. Znamo da je strategija da se na naše zahteve ne reaguje i da žene ućute. Žene neće stati na tome“, dodala je Marković.

 

Organizatorke protesta apelovale su da mediji koji krše Kodeks novinara Srbije i ne poštuju smernice Žena protiv nasilja prilikom objavljivanja tekstova o nasilju nad ženama ne dobijaju novac iz budžeta.

„Stop finansiranju medija koji zarađuju na ženskoj traumi“, poručile su aktivistkinje iz „Ženske solidarnosti“ povodom projektnog sufinansiranja medija koji krše Kodeks.

 

Osim uklanjanja intervjua, zahtev protesta je bio i da država sprovede zakone koji će ženama omogućiti bezbednost. Iz „Ženske solidarnosti“ su istakle da je definicija termina „silovanje“ u Zakonu zastarela i da nije u skladu sa Istanbulskom konvencijom.

Stoga su zahtevale i uvođenje registra koji će obezbediti adekvatan nadzor silovatelja.

Dodale su da je Vlada usvojila predlog da se osnuje radna grupa predstavnika svih nadležnih državnih organa i stručne javnosti koja će raditi na pooštravanju kazne za ovo krivično delo.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi