Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ninusu Nestoroviću uručena nagrada za novinsku satiru „Jovan Hadži Kostić“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

19. 10. 2022.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Ninusu Nestoroviću uručena nagrada za novinsku satiru „Jovan Hadži Kostić“

Najvažniju nagradu za novinsku satiru na ovim prostorima „Jovan Hadži Kostić“, koju dodeljuju „Večernje novosti“, primio je danas novosadski aforističar Ninus Nestorović.

U publici beogradske galerije „Progres“ u kojoj su izložene najznačajnije naslovnice „Večernjih novosti“, a u suterenu traje izložba karikatura „Pjer“ za 2022. godinu, dobitniku su aplaudirali prijatelji aforističari, koji su uz novinare bili najbrojniji.

„Od kada me Bojan Ljubenović pozvao telefonom da mi saopšti da sam dobio ovu veliku nagradu pokušavao sam da osmislim koncept. Pošto sam perfekcionista i težim da se obraćam ljudima da to bude savršeno, onoliko koliko mogu ja da savršeno napravim, i, verujte mi, do jutros nisam ništa napisao. Ove godine imao sam mnogo sreće. Dobio sam mnogo nagrada. Izvinite što sam emotivan. Ove godine preminula mi je supruga. Izvinite za kameno lice i ovu tugu. Teško je biti srećan kad izgubiš najboljeg druga“, rekao je Nestorović.

Nagrađeni Nestorović je rekao da je nagrada „Jovan Hadži Kostić“ vrhunac njegove dosadašnje karijere.

Na poziv aforističara Bojana Ljubenovića i karikaturiste Toše Borkovića, što mu kako je rekao predstavlja posebnu čast, Nestorović je pisao predgovor za katalog 55. „Pjera“, u kom su objavljeni najuspešniji ovogodišnji radovi iz Srbije i regiona.

„Pomenuo bih ljude koji su za ovih 30 i nešto godina pisanja aforizama imali uticaja na mene, pomogli mi da sazrim kao pisac. Ime koje zna nekoliko starijih kolega koji dugo prate satiru je Vojislav Ratković. S njim sam razgovarao kada sam počeo da pišem prve aforizme koje sam odneo Budimiru Vojnoviću Dejviju uredniku u `Dnevniku` u Novom Sadu. Jedva sam čekao nedelju da odem i kupim `Dnevnik` i pogledam da li su moji aforizmi izašli“, ispričao je Nestorović.

Među ljudima koje ne može da zaboravi Nestorović je istakao aforističara Aleksandra Baljka za kog je rekao da je mnogo uticao na njegovo razmišljanje o aforizmu. Baljak je, dodao je Nestorović, izabrao aforizme za njegovih prvih pet knjiga.

 

„Pomenuo bih još neke ljude kojima sam se divio, od kojih sam mnogo učio. Rade Jovanović i Milan Peštić, koji nažalost nisu više sa nama. Mogao bih da pomenem mnogo ljudi. Recimo Bojana Ljubenovića koji me je 2009. godine, kada sam prestao da pišem, vratio iz te neke stvaralačke pauze. Od 6 000 aforizama izabrao je 800 za knjigu `Bože uprosti nam`, što je više nego prijateljski gest“, rekao je Nestorović.

Nestorović je pročitao nekoliko aforizama: „Teško mi je da pratim na televizoru ovu borbu države i kriminala. Ne znam koji su koji“, „Carinik je zažmurio jako i zamislio jednu želju. Onda je zažmurio još jače i ona mu se ispunila“, „Valjalo bi da u našoj državi kriminal vode isti ljudi koji vode i kulturu. Onda bi i on propao“...

 

Video: UNS/Dragana Bjelica

Na uručenju o dobitniku je govorio i psiholog Žarko Trebješanin koji je za Ninusa Nestorovića rekao da predstavlja vrhunskog aforističara i da je pratio njegovo sazrevanje koje je sada dostiglo „top formu“.

„Posebno su izvanredni njegovi aforizmi o našem velikom vođi. To su ne samo oštri satirični aforizmi, nego su izuzetno misaoni, duhoviti i pogađaju ono što je psihološka suština tog našeg vođe koji očigledno vlada veoma dugo i ima jednu izvanrednu socijalnu inteligenciju, tačnije sposobnost manipulacije. To je ono što Ninus Nestorović uspeva da otkrije onima koji to možda ne vide. Čestitam mu na apsolutno zasluženoj nagradi. I žiriju što je njega izabrao“, naveo je Trebješanin.

Petočlani žiri ovogodišnje nagrade „Jovan Hadži Kostić“ činili su Bojan Ljubenović, Dragutin Minić Karlo, Aleksandar Čotrić, Slobodan Simić i Dragan Uskoković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi