Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Promocija knjige Igora Gojkovića danas u Domu Vojske u Beogradu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

29. 09. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

Promocija knjige Igora Gojkovića danas u Domu Vojske u Beogradu

Promocija knjige „Bitka na Kajmakčalanu – septembar 1916. godine” novinara i publiciste Igora Gojkovića biće održana 30. septembra, na dan kada je srpska vojska pre 106. godina zauzela vrh Kajmakčalana. Promocija počinje u 14 časova u Domu Vojske u Beogradu.

Ovo je prva knjiga od završetka Velikog rata u kojoj je detaljno opisan tok bitke na Kajmakčalanu. U knjizi, autor je objasnio šta se sve događalo tokom 22 dana borbe za očuvanje čuvene kote 2525.

Gojković je tokom desetogodišnjeg istraživanja  kao izvore koristio ratnu arhivu Drinske divizije i pukova koji su se borili pod njenom komandom, dopunjene sačuvanim svedočenjima samih učesnika bitke.

U ovoj knjizi su prvi put objavljena imena i fotografije svih ratnih komandanata sa Kajmakčalana, kao i imena poginulih i ranjenih oficira.

Izdavač knjige je Medija centar „Odbrana“, a cilj objavljivanja je želja da se od zaborava otrgne jedan od najslavnijih perioda srpske ratničke prošlosti i da se sadašnjim generacijama približi vreme u kome je svaki srpski vojnik sanjao samo da klekne i poljubi onaj srpski kamen na vrhu Kajmakčalana, ne žaleći da odmah posle toga i pogine.

O knjizi će pored autora, govoriti i pukovnik dr Dalibor Denda i istoričar, dr Aleksandra Pećinar.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi