Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Gradonačelnik Prokuplja RTS-u: Vaš dopisnik radikalizuje štrajk, Novinar RTS-a: To je izmišljotina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

23. 09. 2022.

Autor: A.N. Izvor: UNS

Gradonačelnik Prokuplja RTS-u: Vaš dopisnik radikalizuje štrajk, Novinar RTS-a: To je izmišljotina

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović poslao je obaveštenje RTS-u u kome piše da će tužiti ovu medijsku kuću i dopisnika iz ovog grada Nebojšu Đorđevića ukoliko radnici komunalnog preduzeća Hameum radikalizuju protest i krenu sa štrajkom glađu ispred njegove kuće, sa obrazloženjem da ih je novinar podstakao na ovaj korak. Redakcija RTS-a je gradonačelniku odgovorila da „ne želi da se bavi pričama „rekla-kazala“ i da će nastaviti da izveštava u javnom interesu.

Aranđelović je prošle nedelje sa radnicima JKP Hameum održao sastanak koji je bio zatvoren za medije, te novinarima, među kojima je bio i Đorđević, nije bilo dozoljeno ni da snime početak sastanka.

Đorđević je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) negirao da je tom prilikom pozvao radnike na radikalizaciju protesta i istakao da su novinari sačekali kraj sastanka, saznali od prisutnih o čemu je bilo reči na skupu i razišli se.  Gradonačelnik tog dana nije želeo da govori za medije, kaže ovaj novinar.

„Sve je izmišljeno jer nisam bio u prilici da se bilo kome javno obraćam. Čekao sam u hodniku sa kolegama iz N1, Politike i lokalnih medijskih kuća. Nisam imao nameru da činim bilo šta slično, a to nije ni dozvoljeno po Kodeksu novinara ili pravilniku RTS-a“ , rekao je Đorđević.

Dopisnik RTS-a je dodao da mu situaciju olakšava to što je medijska kuća za koju radi stala uz njega, ali da je svestan da će komunikacija sa predstavnicima lokalne samouprave biti otežana.

„Prilog o tome nije bio emitovan na RTS-u, a verovatno je i bio cilj da se na ovakav način skrene pažnja sa celokupnog događaja. Nakon toga nisam više izveštavao o ovoj temi“, dodao je Đorđević, istakavši da je kada se izveštava za skoro svaku informaciju neophodna potvrda predstavnika opštine ili grada.

Dopisnik RTS-a je UNS-u dostavio i prepiske u kojima mu novinari drugih redakcija koji su izveštavali sa ovog događaja, narodni poslanici i radnici JKP Hameuma potvrđuju da nije pozivao radnike da podignu šatore i štrajkuju glađu ispred kuće u kojoj gradonačelnik Prokuplja stanuje .

Aranđelović, ipak, kaže za sajt UNS-a da je ovakav predlog Đorđević dao jednom od vođa štrajkača kada se pripremao za izjavu i da bi ukoliko dođe do radikalizacije štrajka ispred kuće u kojoj živi bila ugrožena i njegova porodica.

„Dopis RTS-u je poslat isključivo sa ciljem da medijska kuća sa više desetina godina tradicije kakva su oni bude upoznata sa ponašanjem na terenu njihovih novinara – dopisnika, koji svakako na ovaj način krše novinarsku etiku u svakom mogućem smislu, a glavni je cilj da se ovakva vrsta ponašanja više ne dešava“, rekao je gradonačelnik Prokuplja.

Dodao je da je sastanak u glavnom delu bio zatvoren za javnost jer su radnici tražili sastanak sa gradonačelnikom, a ne sa medijima.

Osvrnuo se i na upad štrajkača u Gradsku upravu Prokuplja, kada je, kako kaže, RTS usnimio predstavnike lokane samouprave bez njihove dozvole.

Ipak, Aranđelović je istakao da dopis neće sprečiti javnu raspravu i nastavak izveštavanja o ovoj temi jer se pritužba koju je uputio RTS-u odnosila na Đorđevića, a ne na čitavu medijsku kuću.

„Na ovom skupu je bilo još nekoliko novinara ali su oni radili svoj posao i na njihov rad nemam primedbe. Oni nisu instruisali štrajkače „šta je najbolje“ da rade u cilju radikalizacije pomenutog štrajka“, rekao je Anranđelović.

Đorđević je kao razlog zbog koga Aranđelović samo za njega tvrdi da je podsticao radnike na štrajk naveo veći odjek izveštaja RTS-a u javnosti.

„Prethodnih dana su bili tu novinari Južnih vesti, N1 i Politike, ali iz RTS nije niko izveštavao o toj temi do tada. Verovatno ih je iznenadilo što je došao neko iz javnog servisa i ocenili su da bi uticaj na radnike bio veći, jer ljudi u Prokuplju u većoj meri prate RTS“, rekao je Đorđević.

Inače, ovo nije prvi put da novinar prestaje da izveštava o problemima iz lokalne samouprave zbog pritisaka ili pritužbi. Đorđeviću je februara 2012. godine pretio direktor KJP „Vodovod“ Radoslav Milenković, nakon što ga je pozvao da proveri informaciju agencije Beta kojom je najavljena mogućnost restrikcija u nižim delovima grada, kako bi voda stigla do viših naselja gde je nije bilo nekoliko dana. UNS je protestovao zbog ovih pretnji i podsetio da je ovo preduzeće dužno da novinarima pruža informacije od interesa za javnost.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi