Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Samostalna izložba fotografija Dejana Veljkovića u Leskovcu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

29. 08. 2022.

Autor: A.M Izvor: UNS

Samostalna izložba fotografija Dejana Veljkovića u Leskovcu

Samostalna izložba fotografija „Muzika duše“, člana Udruženja novinara Srbije (UNS) Dejana Veljkovića otvorena je do 2.septembra u Velikoj galeriji Leskovačkog kulturnog centra, u okviru jubilarnog 10. Međunarodnog festivala i letnje akademije muzike „STRINGS”.

Kako je za sajt UNS-a rekao Veljković, na izložbi je postavljeno 80 fotografija koje je načinio u periodu od tri godine u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra u crno-beloj i kolor tehnici.

Dejan Veljković je rođen u Leskovcu, a prve korake u fotografiji napravio je kao srednjoškolac, kada je na svom aparatu u crno- beloj tehnici beležio događaje iz ove ustanove.

Veljkovićeve fotografije različite tematike, objavljivane su u dnevnim novinama, revijalnim i reklamnim publikacijama, među kojima su : „Večernje novosti“, „Politika“, „Borba“, „Naša reč“, „Narodne novine“, „Nada“, „Revija 92“, „Zov“, „Osvit“, „Vikend plus“, „Naše stvaranje“, „Leskovčanin“, „Pomak“.

Koautor je fotografija za monografiju posvećenu slikaru Jovanu Popoviću.

Veljković je dipplomirao na Filozofskom fakultetu u Nišu, na grupi za sociologiju.

 

Njegove radove ocenjivali su književnici, naučni radnici i umetnici.

„Poetika fotografije daje suštinsko značenje umetničkog dela i stvaraocu i posmatraču. Ukoliko je ta poetika dublja, produbljeniji je osećaj doživljenog i taj dodir je ono što svako traži i nalazi u formatu umetničkog delima kakav i koliki on bio. Najnoviji opus fotografija Dejana Veljkovića pleni poetikom i estetikom, zvucima koji se sa fotografskih formata šire i čuju mnogo dalje od ograničenih galerijskih prostora. Te originalne autoreske poetike čine suštinu njegovog zrelog fotografskog stvaralaštva u vremenu u kojem je sve više neke druge muzike, u prebrzom i nemirnom vremenu sadašnjice, u kome svaka realna duša u svemu traži svoj ljudski mir i spokoj, koga je sve manje i manje“, rekao je istoričar umetnosti Radoš Gačić .

„Muzika duše“ je 28. samostalna izložba Dejana Veljkovića.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi