Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Filip Rodić: Tužiću Jutarnji list zbog objavljivanja montirane fotografije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

11. 08. 2022.

Autor: A. N. Izvor: UNS

Filip Rodić: Tužiću Jutarnji list zbog objavljivanja montirane fotografije

Pomoćnik glavnog i odgovornog urednika nedeljnika Pečat i kolumnista dnevnog lista Večernje novosti Filip Rodić rekao je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) da će tužiti zagrebački Jutarnji list zbog objavljivanja teksta u kome se tvrdi da je na svom Fejsbuk profilu objavio fotografiju groba Olivera Dragojevića na kojoj je i knjiga "Vreme raspleta" Slobodana Miloševića.

Jutranji list ilustrovao je tekst fotografijom koja je predstavljena kao printskrin njegove objave na Fejsbuku. Rodić je istakao da je ovaj snimak montiran i da je prethodnih dana zbog toga dobijao brojne pretnje.

"Osećam se užasno i zbunjen sam malicioznošću jedne takve podvale. Pretili su ne samo meni i članovima moje porodice već i mojim prijateljima koji nemaju nikakve veze sa tim", rekao je pomoćnik glavnog i odgovornog urednika nedeljnika "Pečat".

Jutarnji list je 8. avgusta objavio tekst pod naslovom "Skandalozno: Vučićev propagandist na Oliverovom grobu ostavio Miloševićevu knjigu", u kome piše da je Rodić tokom letovanja u Hrvatskoj posetio grob Olivera Dragojevića, povodom godišnjice njegove smrti, i tamo ostavio zbirku govora Slobodana Miloševića. Uz tekst je objavljena i fotografija za koju je napisano da je objava sa Fejsbuk profila Rodića.

Pomoćnik glavnog i odgovornog urednika Pečata i kolumnista Večernjih novosti je istakao da je ovaj printskrin montiran tako što su fotografije sa njegove originalne objave zamenjene slikama sa groblja. Printskrin objave sa Fejsbuka za koju kaže da je originalna poslao je UNS-u. Na njoj su isti datum, vreme, broj lajkova i komentari kao na printskrinu sa fotografijom groba Olivera Dragojevića koju je objavio Jutarnji list, a preneli ostali mediji.

Skrinšot objave Filipa Rodića na kojoj je, kako tvrdi, zamenjena fotografija na objavi Jutarnjeg lista

Rodić je istakao da planira da tuži Jutarnji list, dok za ostale još nije odlučio. Dodao je da ga je zvao urednik Večernjeg lista i da je on jedina osoba iz hrvatskih medija sa kojom je razgovarao.

"Ne znam zbog čega sam se našao kao meta. Možda sam nekom zbog svog rada zapao za oko, ali to mogu samo da nagađam", rekao je Rodić na pitanje UNS-a zbog čega misli da je baš njegovo ime povezano sa ovim fotografijama.

U tekstu Jutarnjeg lista bilo je informacija i o Rodićevoj poseti Jasenovcu. Objavljena je i Rodićeva fotografija na jedrenju koja je imala opis "Morem plovi jedna mala barka", ispod koje je objavljen komentar njegovog prijatelja sa linkom ka video-klipu čiji je naziv "Morem plove četnici". Ove informacije objavljene su i na portalu Nova.rs , a zatim je Rodić ovoj medijskoj kući poslao demanti u kome je objasnio da se radi o insertu iz filma "Pad Italije" hrvatskog reditelja Lordana Zafranovića.

U ovom demantiju napisao je i da nikada nije bio u Veloj Luci, kao ni na Dragojevićevom grobu,  a dodao je da ni Miloševićevu knjigu nikada nije imao u svojim rukama.

Rodić kaže da portal Nova.rs neće tužiti jer mu se novinar koji je pisao tekst izvinio, a ovaj portal objavio njegov demanti.

O prijavljivanju pretnji policiji će, kako kaže, razgovarati sa advokatom.

Udruženje novinara Srbije obratilo se juče u 13.30 na redakcijski mejl Jutarnjeg lista pitanjem kako su došli do fotografije sa groba Olivera Dragojevića  i nameravaju li da uklone komentare sa sajta ili ih ne posmatraju kao pretnje novinaru. Do danas u podne nismo dobili nikakav odgovor.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi