Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Firma „Polet“ odbila da ruši nelegalni objekat kraj zgrade OK radija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

29. 06. 2022.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Firma „Polet“ odbila da ruši nelegalni objekat kraj zgrade OK radija

Firma „Polet“ je odbila danas da sruši nelegalni objekat kraj zgrade OK radija u Vranju, rekla je za Udruženje novinara Srbije (UNS) vlasnica ovog radija Olivera Vladković. Početak procesa rušenja je, kaže Vladković, bio zakazan za 9 časova jutros, a policija je u 8.40 časova u potpunosti obezbedila ulicu i čekala početak realizacije rešenja građevinske inspekcije, do koga nije došlo.

Vlasnica OK radija, ističe da je firma „Polet“, izabrana u procesu javne nabavke za vršenje usluge rušenja bespravno izgrađenih objekata, danas odbila zaduženje opštine, zbog čega će  verovatno izgubiti pravo da učestvuje na budućim tenderima i javnim nabavkama u opšini.

Firme izabrane u procesu javnih nabavki, objašnjava Vladković, u obavezi su da tri dana unapred daju pisano obrazloženje, ako su sprečene da sruše objekat.

„Odbijanje rušenja u poslednjem trenutku znači da je izvršen pritisak i da će morati neka firma van Vranja da se angažuje. Opština mora dati pisano obrazloženje u kome će biti jasno navedeno zbog čega je firma otkazala rušenje ovog nelegalnog objekta“ rekla je vlasnica OK radija.

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić kaže za UNS da mu je danas načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove u Vranju Boban Atanasijević napisao da je vlasnik firme „Polet“ Dragan Mitić, juče, pred kraj radnog vremena, Gradskoj upravi dostavio akt sa obaveštenjem da je sprečen da danas pristupi rušenju građevinskog objekta kraj OK radija. Dodaje da je razgovarao i sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem, koji rekao da će grad raskinuti ugovor sa firmom koja je trebalo da izvrši rušenje i da će u najkraćem roku pronađi nove izvođače radova za realizaciju rešenja građevinske inspekcije.

Osvrnuvši se na trenutnu situaciju i celokupan slučaj, Matić je istakao da današnje odbijanje da se sruši bespravno izgrađeni objekat govori o snazi organizovanog kriminala u Vranju.

„Od početka govorim da je za ovo što se događa potrebno uključivanje nacionalnih institucija od predsednika Srbije, preko predsednice Vlade, do Ministarstva policije, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i Ministarstva uprave i lokalne samouprave. Institucije na lokalnom nivou ne mogu se izboriti sa 'kriminalnom hobotnicom'. Ako se ne pokrene široka skupina koja će uključivati i finansijsku policiju, Poresku upravu, Tužilaštvo sa najvišeg nivoa, može se dogoditi da organizovani kriminal izađe iz ove situacije još jači. To ne ugrožava samo slobodu medija već i celokupni pravni poredak“, rekao je Matić.

Predsednik ANEM-a Veran Matić

Predsenik ANEM-a kaže da je očekivao drugačiji epilog u vezi sa realizacijom rešenja građevinske inspekcije, s obzirom na to da je zainteresovanost novinarskih udruženja, domaće i međunarodne javnosti velika.  Podsetio je i na to da je danas, kada se ovo dešava, izaslanica za slobodu medija OEBS-a Tereza Ribeiro u Srbiji.

Vlasnica OK radija Olivera Vladković je odbila da potpiše saglasnost za izgradnju kladionice kao nelegalnog objekta, uz zgradu u kojoj su OK radio i kafić „No comment“ i prijavila ovu bespravnu izgradnju inspekciji. Nakon toga, kako kaže, pristizale su joj pretnje, prostorije radija su bile isprskane farbom, a prozori zazidani. Zbog pretnji Oliveri Vladković je Dejanu Nikoliću Kantaru određen jednomesečni pritvor.

Na ovaj slučaj reagovala su novinarska udruženja, a prethodnog vikenda Vranje je bilo oblepljeno plakatima na kojima je pisalo „Veran Matić − samozvani građevinski inspektor ruši objekte po Vranju“.

Kako Matić kaže za UNS, nalogodavac i počinioci još uvek nisu identifikovani, a nije otkriveno ni gde su ovi plakati štampani.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi