Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Dušan Dražić dobitnik Vidovdanskog priznanja grada Kruševca
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 06. 2022.

Autor: A.Momčilović Izvor: UNS

Dušan Dražić dobitnik Vidovdanskog priznanja grada Kruševca

Novinar u penziji i dugogodišnji član Udruženja novinara Srbije (UNS) Dušan Dražić dobio je „Pohvalu grada Kruševca“, priznanje koje se dodeljuje za izuzetne rezultate u radu i stvaralaštvu povodom gradske slave ovog grada, Vidovdana.

Dražić je priznanje dobio za dugogodišnji publicistički rad i negovanje istorijskih vrednosti kruševačkog kraja.

Dušan Dražić je više od 40 godina bio novinar „Borbe“ i „Tanjuga“. Rođen je u Kruševcu 1934. godine. Gimnaziju je završio u rodnom gradu, a jugoslovensku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Dražić je deset godina bio glavni i odgovorni urednik redakcije „Borba“ za Srbiju. Pet godina je bio dopisnik „Tanjuga“ iz Sofije.

Svojim ličnim angažmanom, Dražić je upoznao bugarske novinare sa dešavanjima u Srbiji za vreme sankcija i NATO bombardovanja srpskih sela i gradova. Tada je grupa bugarskih novinara posetila Kruševac i Vranje, o čemu su pisali u svojim medijima, nakon čega je organizovana akcija besplatnog letovanja srpske dece u Bugarskoj.

Bio je inicijator uspostavljanja saradnje Kruševca i Stare Zagore.

Dražić je objavio šest knjiga, među kojima se izdvajaju „Kosovska petstogodišnjica“ i „Barutana pod Bagdalom“, a posvećene su obeležavanju Vidovdana 1889. godine u Kruševcu.

U „Kosovskoj petstogodišnjici“ autor piše o obeležavanju 500. godišnjice od bitke na Kosovu, a kako je istakao Dražić , ova knjiga je nastala iz želje da se na papiru ovekoveči činjenica da je Kosovo oduvek srce i rana Srbije.

Pet vekova od Kosovske bitke proslavljeno je veličanstveno, rekao je Dražić i dodao da su kralj, tadašnji članovi vlade i parlamenta, vojni vrh i predstavnici pravoslavne crkve, kao i građani iz Vojvodine, Knina, Bileće, Dalmacije, Crne Gore, sa Kosova i Metohije odali poštu knezu Lazaru i njegovim ratnicima.

On je istakao da je Kruševac tih dana bio prestonica Srbije, a u čast srpskih ratnika postavljen je spomenik u centru Kruševca.

Dražićeva druga knjiga nastala povodom obeležavanja pet vekova od boja na Kosovu „Barutana pod Bagdalom“ je istorijski prikaz prvih 100 godina (1889-1989) Vojno – tehničkog zavoda Obilićevo kod Kruševca.

Dušan Dražić je dobitnik dve godišnje nagrade UNS- a „Svetozar Marković“, a član Udruženja je od 1976. godine.

Vidovdanska nagrada je najviše priznanje grada Kruševca koje se dodeljuje za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u ovom gradu.

U okviru nagrade, kao najvišeg priznanja, dodeljuju se Plakete i Pohvale kao javna priznanja koja se uručuju pojedincima, ustanovama, preduzećima, društvenim organizacijama, udruženjima građana za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti privrede, obrazovanja, nauke, kulture, zdravstvene, socijalne i dečije zaštite, zaštite životne sredine i u drugim vidovima stvaralaštva i humanitarnog delovanja u Kruševcu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi