Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Preminula Marija Borovac Slavković, spiker Radio Beograda u penziji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 06. 2022.

Autor: J.N. Izvor: UNS

Preminula Marija Borovac Slavković, spiker Radio Beograda u penziji

Penzionisani spiker Radio Beograda, Marija Borovac Slavković preminula je jutros, nakon kraće bolesti.

Marija Slavković (96) je jedan od retkih poslenika kazane reči čiji se glas u etru čuo neprekidno 50 leta sa talasa Radio Beograda i koja je svojim radom predstavljala uzor mlađim generacijama spikera, voditelja i novinara, ukazujući im ličnim primerom kako treba negovati kulturu govora u elektronskim medijima.  

Pripada plejadi vrsnih posleratnih spikera-umetnika među kojima su i Jelena Bilbija, Draga Jonaš, Bonka Davičo, Zlatica Martić, Miroslav Mitrović, Ivan Kovačević, Branislav Surutka, Dušan Vidak, Zoran Petrović, Vladislav Mijušković.  

Na predlog Fonda "Branislav Mane Šakić", matična kuća joj je ove godine, 12. maja uručila Posebno priznanje "Radmila Vidak", za dugogodišnji rad i negovanje lepote govornog izraza u programima Radio Beograda, sa kojom je i sarađivala tokom svog radnog veka. 

Marija Slavković je 2000. bila treći nosilac Plakete, jedinstvenog priznanja za očuvanje srpskog jezika i kulturu govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja, koju od 1998. dodeljuje Fond "Branislav Mane Šakić".

Dobitnik je više društvenih i strukovnih nagrada i odlikovanja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi