Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Istina može da bude srpska, albanska…ali posao novinara je da poštuje činjenice i profesionalne standarde
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

16. 06. 2022.

Autor: S.D. Izvor: UNS

Istina može da bude srpska, albanska…ali posao novinara je da poštuje činjenice i profesionalne standarde

Osam mladih novinara redakcija na albanskom i srpskom jeziku sa Kosova posetili su danas Udruženje novinara Srbije (UNS). Posetu je organizovala Misija OEBS-a u Prištini, a u UNS-u su boravile kolege iz KTV-a, ATV-a, Klan Kosova i Kanala 10, kao i novinari Kosseva, Radija Kontakt plus i Televizije Most

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović ih je upoznao istorijatom i radom UNS-a, fondovima za pomoć članstvu, zastupanju članova pred sudom, edukacijama za novinare…. Posebno je istakao istraživanje UNS-a i koleginice Jelene Petković o ubijenim i otetim srpskim i albanskim novinarima na Kosovu i Metohiji.

“Ne smemo deliti profesiju po etničkim principima, bez obzira što smo ljudi od krvi i mesa. Koleginica Jelena Petković u svom istraživanju bavila se sudbinom 19 ubijenih i otetih novinara, od kojih je sedam Srba i sedam Albanaca. Tri novinara su radila za nemački nedeljnik Štern, a dva reportera su oslobođena,”, rekao je Brajović dodajući da je rešavanje ubistava novinara bitno za napredak svakog, pa i Kosovskog društva.

On je istako da je UNS deveti put postavio ploču ubijenim novinarima Slavku Peraniću i Đuru Slavuju, a samo u jednom slučaju je počinilac rušenja ovog obeležja otkriven. Takođe, naglasio je da Asocijacija novinara Kosova ni u jednom slučaju nije osudila vandalski čin rušenja ploče ubijenim novinarima.

“Solidarnost je potrebna i smatram da treba da bude neupitna. Novinari otkrivaju istinu, ali istina je filozofska kategorija. Može da bude srpska, albanska, hrvatska…Teško se dolazi do istine, ali ne i do činjenica. Naš posao je da poštujemo činjenice i profesionalne standard. Borba za istinu je i naš dug prema kolegama koje su stradale radeći ovaj posao”, rekao je Brajović.

Kolege sa Kosova interesovalo je da li je bilo novinara koji su narušili ugled profesije i da li je u poslednjih deset godina neko isključen iz UNS-a.

Brajović je odgovorio je da osam novinara isključeno iz UNS-a posle 2000. godine, deo kolega koji se nije slagao sa politikom ovog udruženja napravio je sopstveno udruženje 90-ih godina, ali između ova dva udruženja trenutno nema bolnih i teških podela.

„Najveći problem trenutno su vlasnički odnosi i uticaj vlasničke strukture na uređivanje medija. Imamo provladine tabloide koji krše Kodeks i može se reći da su često “batina vlasti”, a sa druge strane oni koji vole da kažu da su nezavisni su takođe pod uticajem vlasničkih odnosa”, rekao je Brajović.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi