Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  U selu Mutanj na Rudniku sahranjen Rade Đorđević, nekadašnji urednik u RTS-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

08. 06. 2022.

Autor: D. B. Izvor: UNS

U selu Mutanj na Rudniku sahranjen Rade Đorđević, nekadašnji urednik u RTS-u

Na porodičnom groblju u selu Mutanj na planini Rudnik sahranjen je Rade Đorđević, nekadašnji urednik u Radio televiziji Srbije i glavni i odgovorni urednik „Resavskog poštonoše“

Nedaleko od porodične kuće, oštrom uzbrdicom uz koju se gradski čovek teškim hodom, a kovčeg na traktoru može uspeti, na malom groblju od deset grobnica Đorđevića, počivaće Rade koji je iznenada preminuo u 69. godini.

Običaji su nalagali da seoski sveštenik održi jednosatno opelo, da žene ponesu cveće ispred kovčega, prateći krstonošu, i da dva puta do mesta na kom će biti sahranjen povorka zastane radi molitve.

“Došli smo u zavičaj Radetov da ga ispratimo u nebesku redakciju. Šaljemo ga odavde kao kolegu koji nikada nije bio ni gord ni sujetan ni površan. Takvih među nama gotovo i da nema”, započeo je obraćanje prisutnima Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije.

Naveo je da je Rade bio tih, skroman, „gotovo neprimetan, ali vredan i stvaralački nemiran“.

„Nikada u njemu nisam video bes i ljutnju, čak ni kada mu je pre 14 godina vlast u Svilajncu, na pravdi Boga, na ulicu izbacila svu opremu Televizije Resava i Resavskog poštonoše. Podnosio je Rade sa neverovatnim mirom sve nepravde. Uvek i ispočetka išao je dalje u svoje novinarske projekte. Kada su mu ugasili televiziju, a zatim uskratili kablovski signal u Svilajncu nastavio je da emituje program odavde, iz svog zavičaja, na Rudniku“, rekao je Brajović.

On je naveo da je Rade osetio „slavu i snagu, ali i nemoć novinarske profesije“.

„Zato se u dobru nikada nije uzvisio, a u lošem nikada ponizio. Znao je dobro da novinarsku buku i bes najbolje štite tišina i mir u duši koji su najbolji oslonac dostojanstvu i objektivnosti u profesiji. Rade je uređivao i vodio emisije na nacionalnoj televiziji, Radio televiziji Srbije, ali ga javna prepoznatljivost pa i slava koju proizvode svetla velikog medija nisu opili. Karijeru je nastavio u Svilajncu i nije se libio da se oproba u pravljenju lokalnog medija“, nastavio je Brajović opraštajući se od Radeta Đorđevića.

Podsetio je da je nedavno obeležena 150. godišnjica „Resavskog poštonoše“ koji je Rade Đorđević u onlajn izdanju pokrenuo 2015. godine i da se radi o najstarijem lokalnom listu u Srbiji, ali da i pored toga nije bio u milosti svilajnačkih vlasti.

„Ni ogoljena sila više nije bila delotvorna pa su rešili da ga ljudski omalovaže. Smislili su da je Rade dođoš pa zato, kaže predsednik opštine, ne može da voli Svilajnac. Znamo mi da je Rade voleo Svilajnac kao i Jovan Šarić, sveštenik, učitelj, novinar i pisac koji je u ove krajeve došao iz Bukovića kod Benkovca i na službi u Resavi pokrenuo prvi list u unutrašnjosti tadašnje Srbije“, naveo je Brajović.

Generalni sekretar UNS-a, čiji je Rade Đorđević bio član i funkcioner, rekao je da je u Svilajncu osnovan Klub novinara upravo zahvajujući uredniku „Resavskog poštonoše“ kom se zahvalio na svemu što je učinio za UNS i novinarsku profesiju.

Rade Đorđević preminuo je 5. juna u Svilajncu. Rođen je 16. juna 1953. godine u Zemunu. Završio je Defektološki  fakultet, a novinarstvom se bavio od 1991. godine.

Bio je dugogoduišnji novinar i urednik u RTS-u, osnivač Televizije Resava u Svilajncu i glavni i odgovorni urednik Resavskog poštonoše.

Rade Đorđević bio je član uprave UNS-a u dva mandata od 2009 - 2017. godine i član Nadzornog odbora od 2017 - 2021. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi