Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Preminuo novinar, književnik i prevodilac Dragan Mraović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

21. 03. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

Preminuo novinar, književnik i prevodilac Dragan Mraović

Dragan Mraović, novinar i dugogodišnji član UNS-a, pisac i prevodilac preminuo je u subotu u 75. godini. Rođen je 4. oktobra 1947. Godine u Novom Sadu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zaječaru, a diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu italijanski i francuski jezik

Sarađivao je sa mnogim novinama i časopisima u Srbiji i Italiji. Bio je novinar, fotoreporter i glavni i odgovorni urednik „Informativnog pregleda“-lista Zavoda “Crvena zastava” iz Kragujevca, a sarađivao je i sa novinama “Crvena zastava” iz tog grada. Pisao je za “Sport”, objavljivao tekstove u torinskoj “La stampi”, “Politici”, Mladosti”, “Koracima”, “Književnoj reči”, “Vidicima” i “Svetlosti”.

Bio je stalni saradnik Geopolitike i Pečata iz Beograda i kolumnista dnevnog lista Dan iz Podgorice.

Autor je 22 knjige, od kojih pet na italijanskom, a preveo je više od 150 knjiga.

Bio je veliki promoter naše književnosti u Italiji. Prevodio je dela Desanke Maksimović, Branka Miljkovića, Milovana Vitezovića, Ljubivoja Ršumovića, Dragomira Brajkovića, Saše Hadži Tančića, Srbe Ignjatovića, Dušana Kovačevića i Adama Puslojića na italijanski, kao i monografije o manastirima Dečani I Hilandar.

Među njegovim najznačajnijim prevodima sa italijanskog su dela Dantea, Đakoma Leopardija, Bokača, Gabrijela D`Anuncija, Rafaela Nigra i mnogih drugih.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, među kojima Oktobarska nagrada za književnost Grada Beograda (1996.), Zlatnog beočuga Kulturno prosvetne zajednice Beograda za trajni doprinos kulturi (1999.) i Vukove nagrade 2004. godine. 

Dragan Mraović, bio je ne samo novinar, pisac i prevodilac, već je tokom svoje bogate karijere bio i generalni konzul SRJ u Italiji, docent na Filološkom fakultetu Univerziteta u Bariju i predsednik upravnih odbora Udruženja književnika Srbije i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi