Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Proslava i tribina povodom 100 godina prvog broja „Borbe“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

18. 02. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

Proslava i tribina povodom 100 godina prvog broja „Borbe“

Vek od objavljivanja prvog broja „Borbe“, štampanog u Zagrebu 1922. godine, sutra će biti obeležen na dva odvojena događaja. Časopis „Borba“ u Svečanoj sali Skupštini Beograda u podne će obeležiti ovaj jubilej. Iste večeri u Kombank dvorani u organizaciji lista „Danas“, koji je „nastao na temelju ’Borbe’" urednici i novinari organizovaće tribinu povodom ovog jubileja

Časpopis “Borba” koji se prvenstveno bavi kulturom, obrazovanjem, modom, tradicijom i turizmom pokrenut je pre dve godine. Po rečima direktora kopanije “Borba” Andrije Jorgića, za list pišu mladi ljudi, uglavnom studenti. Ovog meseca časopis je dobio Vukovu nagradu za izuzetan doprinos kulturi, a Kompanija je odlikovana Sretenjskim ordenom drugog stepena povodom 100 godina postojanja.

“Jubilej ćemo proslaviti sa prijateljima i tradicionalno uručiti zahvalnice našeg lista. Među dobitnicima ove godine su Ministarstvo kulture i informisanja, Studio B, Zavod za javno zdravlje Šabac, Tamara Rogović, najmlađa magistarka umetnosti u svetu, Matematička gimnazija, Javna biblioteka Doljevac i Novak Đoković. Biće prikazan i dokumentarni film o istorijatu i promenama kroz koji je prošao list Borba”, rekao je Jorgić UNS-u podsećajući da je kuća „Borba“ pokrenula na desetine štampanih izdanja, među kojima su bili „Kekec“ „Večernje novosti“, “Sport”, a 1970. godine grupa novinara pokrenula je radio stanicu Studio B.

On je podsetio da su za Borbu pisali i izveštavali Dobrica Ćosić, Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Slobodan Glumac, Bogdan Tirnanić, Branko V. Radičević, Slobodan Selenić i mnogi drugi.

Proslava jubileja moći će da se prati uživo na Studiju B.

U 19 sati na tribini “Borbaši govore” o listu i događajima koji su pratili njegovo izlaženje govoriće nekadašnji urednici i novinari različitih rubrika, kao i izveštači „Borbe“.

Među govornicima biće Biljana Stepanović, novinarka ekonomske rubrike koja je karijeru započela u dnevnom listu Borba 1987. godine kao student, u vreme kad je taj list proglašen za list godine bivše Jugoslavije; Momčilo Đorgović, novinar i urednik Borbe, koji je dobio Zlatnu plaketu za uređivanje Nedeljne Borbe; Božidar Andrejić, urednik unutrašnjopolitičke rubrike Borbe, koji je bio član Predsedništva UNS i jedan je od osnivača NUNS a sada piše kolumne za dnevni list Danas; Zoran Pavić, urednik sportske rubrike Borbe; Miroslav Mikuljanac, izveštač Borbe sa demonstracija 9. marta i Dragan Banjac, dugogodišnji novinar Borbe, ratni izveštač iz Sarajeva, Tuzle, Mostara i Dubrovnika.

Na tribini će biti pročitano pismo Gordane Logar, poslednje glavne urednice nezavisne Borbe koja je posle studija počela da se bavi novinarstvom, a u Borbi je ostala najveći deo svog radnog veka. Događaj će moderirati Safeta Biševac, urednica Spoljne politike u Danasu i Draža Petrović, glavni urednik lista Danas. Prenos uživo može se pratiti na sajtu Danasa ili na Danasovoj fejsbuk stranici

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi